IDA

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Međunardono udruženje za razvoj IDA ( Internatioal Development Associtation ) 

 

Opšti podaci

IDA je institucija s više pitanja koja podržava niz razvojnih aktivnosti koje utire put prema jednakosti, gospodarskom rastu, otvaranju novih radnih mjesta, većim prihodima i boljim životnim uvjetima. IDA-in rad obuhvaća osnovno obrazovanje, osnovne zdravstvene usluge, čistu vodu i sanitarne uvjete, poljoprivredu, poboljšanje poslovne klime, infrastrukturu i institucionalne reforme.

Međunarodno udruženje za razvoj (IDA) dio je Svjetske banke koji pomaže najsiromašnijim zemljama svijeta. Pod nadzorom 173 države dioničara, IDA želi smanjiti siromaštvo pružajući zajmove s niskim kamatama (zvane "krediti") i potpore za programe koji potiču gospodarski rast, smanjuju nejednakosti i poboljšavaju uvjete života ljudi.

IDA nadopunjuje izvorni zajam Svjetske banke - Međunarodnu banku za obnovu i razvoj (IBRD). IBRD je osnovan kako bi funkcionirao kao samoodrživo poduzeće i pruža zajmove i savjete siromašnim zemljama sa srednjim i kreditnim sposobnostima. IBRD i IDA dijele isto osoblje i sjedište i ocjenjuju projekte s istim rigoroznim standardima.

IDA je jedan od najvećih izvora pomoći za 74 najsiromašnije države svijeta i najveći je izvor donatorskih sredstava za osnovne socijalne usluge u tim zemljama. IDA posuđuje novac pod povlaštenim uvjetima. To znači da IDA krediti imaju nultu ili vrlo nisku kamatnu naknadu i da se otplate protežu na 30 do 40 godina, uključujući poček od 5 do 10 godina. IDA također daje potpore zemljama u riziku od dužničke nevolje.

Korisnici IDA-e imaju vrlo značajne potrebe za koncesijskim sredstvima. No, iznos dostupnih sredstava, koji se utvrđuje nakon što vlade donatora založe za doprinose, ispod je onoga što je potrebno zemljama. IDA stoga mora donijeti odluke o tome kako rasporediti oskudne resurse među prihvatljivim zemljama. Odluke o raspodjeli temelje se na nekoliko kriterija, uključujući razinu dohotka i rezultate u upravljanju njihovim gospodarstvima i tekućim IDA projektima.

Da bi države imale pravo na financiranje, prvo moraju ispuniti sljedeće kriterije:

-          Relativno siromaštvo definirano kao BND po stanovniku mora biti ispod utvrđenog praga (ažurira se godišnje). U fiskalnoj 2021. godini to je bilo 1.185 američkih dolara.

-          Nedostatak kreditne sposobnosti za zaduživanje pod tržišnim uvjetima i stoga potreba za koncesijskim resursima za financiranje razvojnog programa zemlje.

Zemlje se zatim procjenjuju kako bi se utvrdilo koliko dobro provode politike koje promiču gospodarski rast i smanjenje siromaštva. To se postiže kroz politiku države i institucionalnu procjenu. Ova procjena i izvedba portfelja zajedno čine IDA ocjenu uspješnosti u zemlji.

Uvjeti pozajmljivanja određuju se u odnosu na rizik zemlje primatelja od dužničke krize, razinu BND-a po stanovniku i kreditnu sposobnost za zaduživanje Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD). Primatelji s visokim rizikom od dužničke nevolje primaju 100 posto svoje financijske pomoći u obliku bespovratnih sredstava, a oni sa srednjim rizikom od dužničke krize  dobivaju 50 posto u obliku bespovratnih sredstava. Ostali primatelji dobivaju IDA kredite redovito ili mješovito i po povoljnim uvjetima s rokom dospijeća od 38 i 25 godina.

IDA će obnoviti potporu kako bi olakšala rast i regionalnu integraciju, uključujući ulaganja u infrastrukturu kvalitete. Prozor IDA-ovog privatnog sektora i dalje će omogućiti Međunarodnoj financijskoj korporaciji (IFC) i Multilateralnoj agenciji za jamstva ulaganja (MIGA) mobilizaciju ulaganja privatnog sektora u izazovna okruženja, ključnu komponentu kako bi se zadovoljila razmjera financiranja potrebnih u zemljama u razvoju.

 

Saradnja  Bosne i Hercegovine i IDA-e

Saradnja sa IDA-om je bila izražena u periodu od 1996 godine kada je Bosna i Hercegovina imala mali BDP po glavi stanovnika i ispunjavala uslove da posuđuje od IDA-e pod povoljnim uslovima. Odobrenim kreditima se finansirala obnova i rekonsutrukcija zemlje  koja je pretrpjela ratene devastacije u raznim sektorima. 

Danas Bosna i Hercegovina nije u grupi zemalja koju koriste IDA finansiranje.

Pokrenuta je procedura modifikacije ubrzane otplate preostalih IDA kredita, što je Svjetska banka odobrila dostavljanjem obavijesti o prihvaćanju jednogodišnja modifikacija ubrzane otplate preostalih IDA kredita.

 

Dokumenti:

  1. Statut IDA
  2. Uslovi podzajmljivanja IDA – pdf file