logosrpacthrvdeacbosdeac

Не смију бити угрожени милионски пројекти КфW-а

Саопштење, 7.3.2018.

kfw - mft - fotoMЗамјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда организовао је састанак с директором њемачке Развојне банке КфW у БиХ Матијасом Шмит-Розеном и сарадницима како би отклонили проблеме и спријечили обуставу милионских пројеката у БиХ које финансира њемачка Влада.
Министар Беванда нагласио је да је сарадња Министарства финансија и трезора БиХ с КфW-ом и њемачком Владом дугогодишња, изузетно значајна и успјешна јер се тренутно реализује осам пројеката укупне вриједности 336 милиона евра.

Имајући увид у пројекте који се договарају и надзиру путем Сектора за односе с финансијским институцијама Министарства финансија и трезора БиХ и контактима с КфW-ом уочен је проблем отказивања милионских пројеката и губитка одобрених средстава.
Министар Беванда и руководство КфW-а упознати су да је ЈП „Електропривреда БиХ“ одлучила да одустане од пројекта изградње ХЕ Салаковац који је већ договорен уз предвиђена кредитна средства од 45 милиона евра и грантом од милион евра.
На састанку је истакнуто да је обнова ХЕ Салаковац предвиђена међудржавним споразумима закљученим 2011. и 2012. године за програм „Развој хидроенергије“, а обавезе из ових споразума истичу крајем 2019. године и уколико до тада не буде потписан споразума о зајму, Босна и Херцеговина ће изгубити милијунска средства.

Министар Беванда нагласио је да су ово више него јаки разлози да се организира састанак с представницима Владе Федерације БиХ,“Електропривреде БиХ“ и КфW-а како би се пронашла рјешење кроз замјенске  пројекте или наставак постојећих.
Према ријечима министра Беванде, Министарство финансија и трезора БиХ учинит ће све да не дође до губитка средстава, угрожавања стратешких пројеката, нити нарушавања дугогодишње сарадње с њемачком Владом и КфW-ом те очекује исти приступ и од других институција којих се тиче овај пројект.
На састанку је закључено да ће представници Владе Федерације БиХ и „Електропривреде БиХ“ наставити преговоре с КфW-ом како би постигли најбоље рјешење.
Данашњем састанку назочили су директор КфW-а за југоисточну Европу и Турску Кристоф Тискенс, пројектни менаџер за енергетски сектор Нико Шуцхофер, замјеник министра финанција и трезора БиХ Мирсад Жуга, те министрица финанција ФБиХ Јелка Милићевић, министар енергетике, рударства и индустрије Нермин Џиндић, директор „Електропривреде БиХ“ Бајазит Јашаревић, као и представници Велепосланства Њемачке у БиХ.  (крај)