logosrpacthrvdeacbosdeac

Помоћ малим и средњим предузећима у вриједности 56 милиона евра

Саопштење, 8. 2. 2021.

Bevnda foto 2mЗамјеник предсједавајућег Савјета министара и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда потписао је данас са шефом Уреда Свјетске банке у БиХ Емануелом Салинасом уговор о зајму у вриједности 56 милиона евра у оквиру Пројекта пружања подршке за опоравак микро, малих и средњих предузећа („МСМЕ“) за санирање посљедица пандемије вируса Ковид-19.

Министар Беванда нагласио је да ће потписивањем овог уговора о зајму бити омгућено да Међународна банка за обнову и развој средства додијели развојним банкама у оба ентитета путем којих ће бити финансиране активности предузећа која буду испуњавала увјете.

”Средства су алоцирана у омјеру 60 посто за Федерација БиХ, односно 33,6 милиона еура те 40 посто за Републику Српску, односно 22,4 милиона еура. Услови зајма су повољни уз рок отплате 15 година укључујући пет година грејс периода“, истакао је министар Беванда,

Према овом уговору имплементатори пројекта у Федерацији БиХ су Развојна банка ФБиХ и Федерално министарство развоја, подузетништва и обрта, док ће у Републици Српској пројект проводити Инвестиционо-развојна банка РС и Министарство привреде и предузетништва Републике Српске.

Циљ овог пројекта, који се затвара 31. децембра 2024. године, је јачање система јавног здравства и пружањем социјалне помоћи најугроженијим групама погођеним пандемијом у Босни и Херцеговини.
У посебном дијелу пројекта банке су задужене да отворе кредитне линије које ће кроз подзајмове дати подршку компанијама да превазиђу кризу у пословању изазвану пандемијом вируса Ковид-19.