logosrbdeachrvdeacbosact

Vijesti

Select a news topic from the list below, then select a news article to read.

Održan 5. sastanak visokih predstavnika zemalja nasljednica bivše SFRJ

Saopćenje, 14. 11. 2019.

IMG-52926b08933c33625c651ce8c1ff46fa-V-01Zamjenik ministra finansija i trezora BiH i član Stalnog zajedničkog odbora visokih predstavnika država nasljednica bivše SFRJ Mirsad Žuga učestvovao je na 5. sjednici Stalnog zajedničkog odbora visokih predstavnika država nasljednica bivše SFRJ koja je održana juče u Zagrebu.

Svrha sastanka bila je pregled stanja provedbe Sporazuma o pitanjima sukcesije. Visoki predstavnici su razgovarali o svim aneksima Sporazuma, razmotrili preporuke s prethodnog sastanka i složili se da je hitno potreban nastavak rada u zajedničkim odborima za svaki aneks. Delegacija BiH zalagala se za dosljednu i efikasnu implementaciju Sporazuma o sukcesiji od strane svih država nasljednica bivše SFRJ, ispunjavanje obaveza iz Sporazuma u dobroj vjeri i nastavak dijaloga između visokih predstavnika.

Opširnije...

Konkretna saradnja s MMF-om nemoguća bez nove vlasti i usvajanja budžeta

Saopćenje, 8. 11. 2019.

bevanda - petri 0811mZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas šefa Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za BiH Martina Petrija s kojim je razgovarao o aktivnostima u vezi s usvajanjem budžeta za ovu i iduću godinu.

Ministar Bevanda naglasio je da aktuelna politička situacija u BiH potvrđuje da budžet nije u fokusu interesovanja jer taj iznimno bitan dokument nije usvojen ni za ovu godinu iako je do sada trebao biti završen i nacrt budžeta za iduću godinu.

Opširnije...

Hrvatska će pružiti podršku BiH u oblasti osiguranja depozita

18.10.2019. godine

20191018 mZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda razgovarao je danas u Zagrebu o jačanju regionalne konkurentnosti u oblasti osiguranja depozita s direktoricom Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka Republike Hrvatske Marijom Hrebac.

Na sastanku je zaključeno da postoji niz načina za uspješnu saradnju između BiH i Hrvatske u ovoj oblasti, posebno jer je Hrvatska članica Europske unije i ranije je prošla period tranzicije i usklađivanja zakonodavstva s direktivama EU.

Opširnije...

Ministar Bevanda u ime BiH potpisao Konvenciju iz oblasti poreske politike

Saopćenje, 30. 10. 2019.

IMG 0756m

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas u ime BiH Multilateralnu konvencija za implementaciju mjera u okviru sporazuma o izbjegavanja dvostrukog oporezivanja za sprečavanje erozije porezne osnovice i prenošenja profita (MLI).

Ministar Bevanda, koji je dokument o pristupanju potpisao u prisustvu predstavnika Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj /OECD/ Maikela Eversa, naglasio je da je ovo dobar korak ka sprečavanju poreznih zloupotreba i preuzimanju općih standarda u ovoj oblasti.

Opširnije...

Ministar Bevanda i ambasador Stanišić zadovoljni saradnjom BiH i Crne Gore

Saopćenje, 15. 10. 2019.

Bevanda - StanisicmZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas novoimenovanog ambasadora Republike Crne Gore u BiH Obrada Mišu Stanišića.

Ministar Bevanda poželio je dobrodošlicu ambasadoru Stanišiću uz ocjenu da je dobra saradanja dvije zemlje osnov za uspješan diplomatski rad i prilika da se postignu još bolji rezultati.

Opširnije...