logosrbdeachrvdeacbosact

Vijesti

Select a news topic from the list below, then select a news article to read.

Za projekte energetske efikasnosti 19,5 miliona eura od KfW-a

Saopćenje, 17.12.2019.

IMG 0860mZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktor Njemačke razvojne banke (KfW) za jugoistočnu Evropu i Tursku Pablo Obrador potpisali su danas u Sarajevu dva ugovora o grantu koji se odnose na projekte energetske efikasnosti u Federaciji BiH i Republici Srpskoj.

Ovim sporazumima, kako je nakon potpisivanja objasnio ministar Bevanda, osigurano je ukupno 19,5 miliona eura granta za Bosnu i Hercegovinu, odnosno njene entitete koji provode projekte energetske efikasnosti.

Opširnije...

Ministar Bevanda i zamjenik glavnog sekretara OECD-a o unapređenju poreznih standarda

Saopćenje, 5.12.2019.

IMG 0841Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas zamjenika glavnog sekretara Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) Ludgera Schuknechta i savjetnicu u ovoj organizaciji Heike Buss s kojima je razgovarao o ispunjavanju standarda u području sprečavanja poreznih utaja.

Na sastanku je istaknuto da je BiH prošlog mjeseca potpisala dvije važne međunarodne konvencije koje bi trebale olakšati poreznim upravama u BiH preuzimanje novih i učinkovitih mehanizama u ovom području, ali i u regulisanju detalja koji nisu obuhvaćeni bilateralnim sporazumima o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja koji su iznimno važni za ekonomiju.

Opširnije...

Bevanda potpisao pristupanje Bosne i Hercegovine Multilateralnoj konvenciji o uzajamnoj administrativnoj pomoći u porezne svrhe

Saopćenje, 26.11.2019.

IMG-2dd4424d699b30470c840ef3470692d5mZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda potpisao je u Parizu pristupanje Bosne i Hercegovine Multilateralnoj konvenciji o uzajamnoj administrativnoj pomoći u porezne svrhe.
Potpisivanje je održano u okviru obilježavanja desetogodišnjice Globalnog foruma.

Opširnije...

BiH domaćin sastanka konstituence MMF-a i Svjetske banke sredinom 2020.

Sarajevo, 2.12.2019.

20191202 mZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda primio je danas zamjenika izvršnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Bosnu i Hercegovinu Richarda Doornboscha.

Sagovornici su razgovarali o održavanju sastanka konstituence MMF-a i Svjetske banke koji će se u Bosni i Hercegovini održati sredinom 2020. godine. Ministar Bevanda je izrazio zadovoljstvo što će Bosna i Hercegovina biti domaćin ovog sastanka na kojem sudjeluje 15 zemalja s kojima Bosna i Hercegovina ima saradnju u okviru MMF-a i Svjetske banke.

Opširnije...

Ministar Bevanda potpisao Sporazum o grantu i Sporazum o zajmu s EBRD-om

Saopćenje, 20. 11. 2019.

IMG 0785mZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i šefica Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuela Naessl potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o grantu za projekat Regionalni vodovod Plava voda koji se odnosi na investicioni grant iz SIDA-EBRD II programa za komunalni okoliš i Sporazum o zajmu za projekat Regionalna deponija za kruti otpad u Živinicama.

Vrijednost Sporazum o grantu između BiH i EBRD-a je 2 miliona eura koje Švedska razvojna agencija (SIDA) donira kao podršku projektu Regionalni vodovod Plava voda. Za ovaj projekat ranije su osigurana sredstva iz zajmova EBRD-a i Razvojne banke Vijeća Europe (CEB) od po 11 miliona eura, što znači da ukupna sredstva za ovaj projekat iznose 24 miliona evra.

Opširnije...