logosrbdeachrvdeacbosact

Vijesti

Select a news topic from the list below, then select a news article to read.

Grant od pet miliona eura potpora za mala i srednja preduzeća

Saopštenje, 30.10.2020.

Bevnda foto 2mZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas sporazum o finansiranju Njemačke razvojne agencije KfW i amandman o grant sredstvima koja će kroz Evropski fond za BiH biti usmjerena u privredu za saniranje posljedica virusa COVID-19.
Ministar Bevanda sporazum je potpisao korospodentno sa voditeljicom Odjela za održivi ekonomski razvoj i obrazovanje KFW-a dr. Biancom Clausten a i višim portfolio menadžerom Odjela za održivi ekonomski razvoj i obrazovanje Christophom Isenmannom.

Opširnije...

Za nove tramvaje osigurano 10 miliona eura

Saopštenje, 29.10.2020.

733ae156-1077-4af8-8mala

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, potpisao je danas sa šeficom Ureda EBRD-a u BiH Manuelom Naessl ugovor o zajmu za Projekat Javni prijevoz Sarajevo - Dio 3 u vrijednosti 10 miliona eura.

Ministar Bevanda zahvalio se direktorici Naessl i istaknuo kako ga raduje što pružaju pomoć Bosni i Hercegovini u svim važnim projektima.

Opširnije...

Za izgradnju dionice Tarčin – Ivan grant EU od oko 11,8 miliona eura

Saopćenje,  30. 7. 2020.

Bevnda foto 2mZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktor Evropske investicijske banke /EIB/ za Sloveniju, Hrvatsku i zapadni Balkan Mateo Rivelini potpisali su sporazum o grantu Evropske unije u vrijednosti 11,78 miliona eura za izgradnju poddionice Tarčin – Ivan.
Ugovor o grantu za finansiranje izgradnje autoceste na koridoru Vc potpisan je korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su poduzete u sprječavanju virusa Covid -19.

Opširnije...

Za podršku bankarskom sektoru 30 miliona eura

Saopštenje, 27.10.2020.

Bevnda foto 2m

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktorica Ureda Evropske banke za obnovu i razvitak /EBRD/ u BiH Manuela Nessl potpisali su danas sporazum o zajmu u vrijednosti 30 miliona eura namjenjen za podršku Agenciji za osiguranje depozita (AOD) i bankarskom sektoru u BiH.
Ministar Bevanda naglasio je da je izuzetno značajno što su ova sredstva obezbijeđena u vremenima pandemije kada se mijenja stanje u ekonomiji, a time i u bankarskom sektoru što otvara određene rizike poslovanja.

 

Opširnije...

Za projekat energetske efikasnosti u Sarajevu 10 miliona eura

Saopćenje, 29. 7. 2020.

ebrd - nastupna - 2409mZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i predstavnik Europske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ Josip Polić potpisali su danas sporazume o zajmu i grantu Europske unije ukupne vrijednosti 10 milijuna eura namijenjenih za projekt energetske efikasnosti u Sarajevu.
Sporazum o grantu u iznosu dva miliona eura i sporazum o zajmu u vrijednosti osam milijuna eura potpisani su korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su poduzete u sprječavanju virusa Covid -19.

Opširnije...