logosrbdeachrvdeacbosact

Vijesti

Select a news topic from the list below, then select a news article to read.

Zamjenici predsjedavajućeg VMBiH Bevanda i Turković razgovarali s visokim predstavnikom za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Borrellom

Saopćenje, 21. 11. 2020. године

VMBiH-Borell 21-11-20 005 MZamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, primili su danas potpredsjednika Evropske komisije i visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije (EU) Josepa Borrella s kojim su razgovarali o evropskoj perspektivi BiH, 25 godina nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Ministar Bevanda, u svojstvu šefa delegacije Vijeća ministara BiH, zahvalio je Borrellu na posjeti koja je uspješno realizirana u vrijeme pandemije i teškoća s kojima se suočio cijeli svijet.

Opširnije...

Potrebno realizirati milonske projekte EIB-a

Saopćenje, 20. 11. 2020.

EIB 19 Nov 2020 - mDado Šarić, šef Kabineta ministra finansija i trezora Vjekoslava Bevande, razgovarao je danas putem video linka s šefom operacija Evropske investicijske banke (EIB) za Hrvatsku i zapadni Balkan Antoniom Lorenzom.

Tema sastanka bili su milionski projekti koji su u toku, kao i oni koji treba da započnu nakon okončanja neophodnih procedura.

Opširnije...

Za nove tramvaje osigurano 10 miliona eura

Saopštenje, 29.10.2020.

733ae156-1077-4af8-8mala

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, potpisao je danas sa šeficom Ureda EBRD-a u BiH Manuelom Naessl ugovor o zajmu za Projekat Javni prijevoz Sarajevo - Dio 3 u vrijednosti 10 miliona eura.

Ministar Bevanda zahvalio se direktorici Naessl i istaknuo kako ga raduje što pružaju pomoć Bosni i Hercegovini u svim važnim projektima.

Opširnije...

Grant od pet miliona eura potpora za mala i srednja preduzeća

Saopštenje, 30.10.2020.

Bevnda foto 2mZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas sporazum o finansiranju Njemačke razvojne agencije KfW i amandman o grant sredstvima koja će kroz Evropski fond za BiH biti usmjerena u privredu za saniranje posljedica virusa COVID-19.
Ministar Bevanda sporazum je potpisao korospodentno sa voditeljicom Odjela za održivi ekonomski razvoj i obrazovanje KFW-a dr. Biancom Clausten a i višim portfolio menadžerom Odjela za održivi ekonomski razvoj i obrazovanje Christophom Isenmannom.

Opširnije...

Za podršku bankarskom sektoru 30 miliona eura

Saopštenje, 27.10.2020.

Bevnda foto 2m

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktorica Ureda Evropske banke za obnovu i razvitak /EBRD/ u BiH Manuela Nessl potpisali su danas sporazum o zajmu u vrijednosti 30 miliona eura namjenjen za podršku Agenciji za osiguranje depozita (AOD) i bankarskom sektoru u BiH.
Ministar Bevanda naglasio je da je izuzetno značajno što su ova sredstva obezbijeđena u vremenima pandemije kada se mijenja stanje u ekonomiji, a time i u bankarskom sektoru što otvara određene rizike poslovanja.

 

Opširnije...