logosrbdeachrvdeacbosact

Vijesti

Select a news topic from the list below, then select a news article to read.

BiH mora biti spremna da odgovori izazovima migrantske krize

Saopćenje, 8. 6. 2021.

Rancic - IOM  malaZamjenik ministra finansija i trezora BiH Hazim Rančić primio je danas šeficu Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH Lauru Lungarotti s kojom je razgovarao o načinima rješavanja migrantske krize u BiH i osposobljavanju domaćih institucija da odgovore ovim izazovima.

Na sastanku je naglašeno kako je problem ilegalnih migracija sveprisutan u regiji, a posebno u BiH koja ima nedovoljne kapacitete da se suoči s ovim problemom.

Opširnije...

Zamjenik ministra finansija i trezora BiH Hazim Rančić sastao se sa delegacijom Saudijskog fonda za razvoj

Saopćenje, 7.6.2021.

zamjenik  mZamjenik ministra finansija i trezora BiH Hazim Rančić zajedno sa saradnicima, održao je danas sastanak sa delegacijom Saudijskog fonda za razvoj. Delegaciju Saudijskog fonda za razvoj predvodio je gospodin Abdullah M. Alromeih, sa saradnicima gosp. Bandr S. Alharbi, i gosp. Amar Albelaihees.

Na sastanku je naglašena dobra saradnja između Saudijskog fonda za razvoj i Bosne i Hercegovine koja se manifestuje kroz portfolio trenutnih finansiranih projekata u vrijednosti 75 miliona USD.

Opširnije...

Za vodosnabdijevanje u Jajcu i Zvorniku EU donirala oko dva miliona eura

Saopćenje, 20. 4. 2021. godine

https://drive.google.com/file/d/1Y4i3zyvC-37y-x4CSBv1BBZo89lw4qMz/view?usp=sharing

EIB  malaZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas sa potpredsjednicom Evropske investicijske banke (EIB) Lilyanom Pavlovom dva ugovora o grantu Evropske unije koji se odnose na projekte vodosnabdijevanja u Jajcu i Zvorniku.

Ceremoniji potpisivanja sporazuma, koja je organizovana putem video lika zbog epidemiološke situacije izazvane virusom Covid-19, prisustvovao je i specijalni predstavnika EU za BiH i šef Delegacije EU u BiH ambasador Johann Sattler.

Opširnije...

Konstituirana Ministarska konferencije za ekonomske i finansijske poslove u procesu EU

Saopćenje, 24. 5. 2021.

Slika - sef  MZamjenik ministra finansija i trezora Bosne i Hercegovine Hazim Rančić održao je u ponedjeljak, 24.5.2021. godine, prvu konstituirajuću sjednicu Ministarske konferencije za ekonomske i finansijske poslove u sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u Bosni i Hercegovini.
Ministarskoj konferenciji prisustvovali su ministri finansija svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, odnosno njihovi ovlašteni zastupnici, te ovlašteni zastupnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ovlašteni zastupnik federalnog ministra energije, rudarstva i industrije, ministar privrede i poduzetništva Republike Srpske, te direktor za finansije Brčko Distrikta BiH.

Na predmetnoj sjednici, koja je održana online, jednoglasno je podržan predloženi dnevni red, izabran predsjedavajući i dva zamjenika predsjedavajućeg Ministarske konferencije, te je usvojen Poslovnik o radu Ministarske konferencije za ekonomske i finansijske poslove u sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u Bosni i Hercegovini. Saopćenje, 25. 5. 2021.

Saradnja s EBRD-om otvara put novim projektima u BiH

Saopštenje, 15.4.2021.

Untitled 45 MZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, koji je guverner Bosne i Hercegovine u Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD), ocijenio je da ova banka finansira vodeće infrastrukturne projekte u BiH, posebno koridor Vc te da je nezaobilazan faktor u pokretanju novih investicija.

Na današnjem sastanku, koji je održan online s predsjednicom EBRD-a Odile Renaud-Basso, predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija i njegov zamjenik ministar Vjekoslav Bevanda istaknuli su da je saradnja s ovom bankom konstantna, uspješna, te da se uklapa i u aktuelne tokove i poteškoće izazvane pandemijom virusa Covid – 19.

Opširnije...