logosrbdeachrvdeacbosact

Ministar Bevanda primio ambasadora Uebber

Saopćenje, 23. 10. 2019.

Bevanda- UebberMZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas novoimenovanu ambasadoricu SR Njemačke u BiH Margret Uebber kojoj je poželio dobrodošlicu i uspjeh u diplomatskom radu tokom njenog mandata u BiH.

Ministar Bevanda naglasio je da je saradanja dvije zemlje na visokom nivou te da je njemački narod, kao i Vlada SR Njemačke, iskreni prijatelji BiH što potvrđuju i podaci da su među najvećim donatorima u BiH.

Naglašeno je da se između BiH i SR Njemačke redovno potpisuju ugovori o finansiranju te da je Njemačka razvojna agencija (KfW) jedan od lidera u finansiranju projekata u svim oblastima i skoro svim krajevima BiH.

Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u BIH, na sastanku je ocijenjeno da je neophodno što prije formirati vlast kako bi se okončali započeti projekti i procedure koje se tiču dodjele grant sredstava i kreditnih aranžmana jer rok za njihovu provedbu ističe.

Sagovornici su se složili da evropski put BiH nema alternativu te da reforme moraju biti nastavljene uprkos dnevno-političkim događanjima.