logosrbdeachrvdeacbosact

Ministar Bevanda i ambasador Sattler očekuju nastavak reformi u BiH

Saopćenje, 9. 10. 2019.

Bevanda - SattlerMZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas novoimenovanog specijalnog predstavnika Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu i šefa Delegacije Evropske unije u BiH ambasadora Johanna Sattlera.

Ministar Bevanda poželio je uspjeh u radu ambasadoru Sattleru i izrazio nadu da će buduća saradnja biti na viskom nivou kao i do sada.

Sagovornici su ocijenili da zastoji u reformama postoje zbog čekanja na formiranje vlasti u BiH na svim nivoima te naglasili da je neophodno rješavati bar one aktivnosti koje ne zavise od ovog procesa.

Ministar Bevanda je naglasio da Ministarstvo finansija i trezora BiH završava svoj dio posla u procedurama ugovaranja kreditnih aranžmana, redovne otplate kredita, ali i aktivnosti u vezi s budžetom za 2020. godinu.

Ministar finansija i trezora istakao je da se, iako do danas nije usvojen budžet za ovu godinu, poštuju kalendarske obaveze i propisi za pripremu budžeta za iduću godinu, ali da je neophodno da se prije toga utvrdi Globalni fiskalni okvir i Dokument okvirnog budžeta za trogodišnji period.

Ambasador Sattler naglasio je da će Delagacija EU uvijek davati podršku BiH na njenom evropskom putu.