logosrbdeachrvdeacbosact

Trenutni projekti EIB-a u BiH dostigli vrijednost 190 miliona eura

Saopćenje, 1. 10. 2019.

bevanda - EIB 0110Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda razgovarao je danas o nastavku implementacije projekata s novoimenovanim šefom operacija Europske investicijske banke (EIB) za Hrvatsku i zapadni Balkan Antoniom Lorenzom.

Ministar Bevanda upoznao je novog šefa operacija EIB-a s trenutnom dinamikom realizacije projekata koji se finansiraju sredstvima ove europske banke s kojom BiH ima izuzetnu i dugogodišnju saradnju.

Na sastanku je istaknuto da se zahvaljujući sredstvima EIB-a realizuju projekti u mnogim oblastima, od projekata iz socijalne sfere i zdravstva do izgradnje infrastrukture te da i ove kreditne aranžmane prate značajna grant sredstva.

Tokom razgovora naglašeno je da saradnja između BiH i EIB-a ima perspektivu ne samo zbog visokih iznosa ulaganja, već i raznovrsnosti projekata koji su u procesu implementacije.

Sagovornici su ocijenili da određeni zastoji postoje zbog dužeg čekanja na formiranje vlasti u BiH na svim nivoima, a ministar Bevanda je naglasio da Ministarstvo finansija i trezora BiH uspješno završava svoj dio posla kod ugovaranja kreditnih aranžmana.

Ministar Bevanda poželio je uspjeh u radu novom šefu operacija EIB-a te izrazio nadu da će buduća saradnja biti u uzlaznoj putanji.