logosrbdeachrvdeacbosact

Ispuniti uslove za potpisivanje novih ugovora s KfW-om

Saopćenje, 1. 10. 2019.

Bevanda - Droszdol 0110MZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas novoimenovanog direktora Ureda Razvojne banke Njemačke (KfW) u BiH Adama Drosdzola s kojim je razgovarao o ispunjavanju uslova za potpisivanje ugovora za nove projekte u BiH.

Ministar Bevanda poželio je dobrodošlicu novom direktoru KfW-a uz želje za uspjeh u budućem radu u čemu će imati podršku iz Ministarstva finansija i trezora BiH jer dobra saradnja traje već dvije decenije i izrodila je niz projekata za dobrobit građana BiH. 

Sagovornici su se složili da se uspješno realiziraju projekti koje finansira KfW te su finanlizirane, ili su u završnoj fazi, procedure u Vijeću ministara i Predsjedništvu BiH za potpisivanje ugovora koji trebaju biti zaključeni do kraja godine.

Naglašeno je da je sve spremno za potpisivanje ugovora za projekat zbrinjavanja otpadnih voda u Gradišci te da je nužno uskoro okončati procedure za potpisivanje ugovora u projektima energetske efikasnosti u javnim objektima Federacije BiH, dok su Republici Srpskoj završene ove procedure.

Sagovrnici su se složili da su projekti KfW-a posebno važni jer ih prate značajna grant sredstva te je to razlog više da se ispuštuju ranije potpisani ugovori o finansiranju kako bi se realizirali započeti kreditni projekti, ali i pripadajuća grant sredstva.

Ministar Bevanda naglasio je da Ministarstvo finansija i trezora BiH profesionalno obavlja svoje poslove koji se tiču ugovaranja kreditnih aranžmana te da će saradnja s KfW-om biti nastavljena u pravom smjeru i na visokom nivou kao i do sada.