logosrbdeachrvdeacbosact

EIB prošle godine uložio 242 miliona eura u projekte u BiH

Saopštenje, 2.4.2019.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas šefa operacija za zapadni Balkan Europske investicijske banke (EIB) Mettea Rivellinija s kojim je razgovarao o projektima koji su u toku i planovima za nastavak saradnje.
 
Na sastanku je istaknuto da su u protekloj godini postignuta rekordna ulaganja EIB-a u Bosni i Hercegovini jer je potpisano šest ugovora ukupne vrijednosti 242 miliona eura te da se projekti odnose na privatni i javni sektor.

Naglašeno je da je do sada jedan od najvećih i tehnički najkvalitetnijih projekata koje finansira EIB na Koridoru Vc, i to na dionici autoceste Banjaluka – Doboj, ali da su u pripremi i novi projekti koji se, osim infrastrukture, odnose i na projekte zaštite od poplava, zdravstvo te razvoj malih i srednjih preduzeća.

Ministar Bevanda izrazio je zadovoljstvo stepenom implementacije projekata EIB-a u BiH te naglasio kako očekuje nova ulaganja u oblasti infrastrukture jer su novi projekti u postupku pregovaranja.

Prema riječima ministra Bevande, neophodno je pružiti jaču podršku privatnom sektoru kroz povoljne programe kreditiranja što će doprinijeti povećanju investicija i ekonomskog rasta.

Rivellini je istaknuo kako BiH ima značajno mjesto u projektima EIB-a i da očekuje još bolju saradnju u budućnosti te je ministru Bevandi na današnjem sastanku predstavio novoimenovanu predstavnicu EIB-a za BiH i Crnu Goru Sandrine Friscia. (kraj)