logosrbdeachrvdeacbosact

Formiranje vlasti nužno i za provedbu reformi s MMF-om

Saopćenje, 6.3.2019.

20190307 mZamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas delegaciju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) predvođenu  šefom Misije za BiH Martinom Petrijem.  

Na sastanku je istaknuto da je formiranje vlasti i dalje prioritetna tema, ali i preduvjet da bi se s više snage krenulo u provedbu reformi među kojima su i one dogovorene s MMF-om.

 Ministar Bevanda naglasio je da je Vijeće ministara na prijedlog Ministarstva financija i trezora BiH jednoglasno usvojilo Nacrt proračuna institucija BiH i uputilo ga u dalju proceduru usvajanja ustavnom predlagatelju Predsjedništvu BiH.

Ministar Bevanda ponovio je da je prva godina nakon izbora najpovoljniji period za donošenje kvalitetnih i reformskih odluka, a tu spada i saradnja s MMF-om.

Sagovornici su se složili da razgovore o budućoj saradnji između institucija BiH i MMF-a treba nastaviti nakon potpunog formiranja vlasti, te ocijenili da su ekonomski pokazatelji za BiH dobri i nisu ispod očekivanog nivoa.

Do sada su u okviru proširenog aranžmana između BiH i MMF-a na račune entiteta uplaćene dvije tranše od oko 150 miliona KM po tranši, a ukupna vrijednost kreditnog programa  je oko 1,1 milijardu KM.  

Sastanku je prisustvovao i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisco Parodi. (kraj)