logosrbdeachrvdeacbosact

Saudijski fond odobrio projekte u BiH vrijedne oko 47 miliona KM

Saopćenje 19.07.2017.

IMG 1848 MZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas ambasadora Saudijske Arabije u BiH Hanija bin Abdullaha Mominaha koji ge je obavijestio da je Saudijski fond za razvoj odobrio finansiranje dva važna projekta u BiH.

Ministar Bevanda zahvalio se na podršci koju pruža Saudijska Arabija, posebno u finansiranju projekata koji imaju socijalnu dimenziju.

Tokom sastanka naglašeno je da je Odbor Saudijskog fonda za razvoj odobrio projekat  „Modernizacija zdravstvenih ustanova na području Hercegovačko-neretvanskog kantona''  u vrijednosti  33.075.980 KM, dok će 13.568.705 KM biti odobreno  za „Kapitalne projekte u Starom Gradu Sarajevo“.

Odluka Odbora Saudijskog fonda prvi je korak u relaizaciji ovih projekata, a na institucijama vlasti je da dalje završe propisane procedure kako bi sredstva bila dostavljena za namjenu koja je odobrena.

Ministar Bevanda i ambasador Mominah razgovarali su o nastavku saradnje dvije zemlje koja se realizira u skoro svim oblastima, te izrazili zadovoljstvo stepenom saglasnosti i dobrih rezultata koje postižu.

Naglašeno je da Ministarstvo finansija i trezora BiH ima dobru i uspješnu saradnju s Ambasadom Saudijske Arabije u BiH i Saudijskog fonda za razvoj putem kojeg su realizovani milionski projekti širom BiH, te da se očekuju kako će se ove aktivnosti intenzivirati i u drugim institucijama. (Kraj)