logosrbdeachrvdeacbosact

BiH mora biti spremna da odgovori izazovima migrantske krize

Saopćenje, 8. 6. 2021.

Rancic - IOM  malaZamjenik ministra finansija i trezora BiH Hazim Rančić primio je danas šeficu Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH Lauru Lungarotti s kojom je razgovarao o načinima rješavanja migrantske krize u BiH i osposobljavanju domaćih institucija da odgovore ovim izazovima.

Na sastanku je naglašeno kako je problem ilegalnih migracija sveprisutan u regiji, a posebno u BiH koja ima nedovoljne kapacitete da se suoči s ovim problemom.

Zamjenik ministra Rančić naglasio je tokom razgovora da je veoma značajan doprinos IOM-a u procesu migracija te da tu saradnju treba dodatno jačati.

S tim u vezi, šefica IOM-a naglasila je kako je neophodno ojačati nadležne institucije u BiH da se uhvate u koštac s ovim problemom, posebno kako bi bile kadorvski i tehnički ojačane što iziskuje određena finansijska sredstva.

Zamjenik ministra Rančić istakao je kako budžet za ovu godinu još nije usvojen, ali je neupitna opredjeljenost da se rješava problem migrantske krize te da teret moraju podnijeti podjedanko svi u BiH.

Uz zahvalnost na dosadašnjoj pomoći IOM-a i dobroj dosadašnjoj saradanji zamjenik ministra Rančić poželio je Lauri Lungarotti uspjeh u budećem radu na čelu ove međunarodne institucije.

Sastanku su prisustvovali nacionalni koordinator za hitno postupanje u IOM-u Dražen Rozić i šef kabineta zamjenika ministra Normela Džafić.