logosrbdeachrvdeacbosact

Nastavak izgradnje vodovodne mreže u Gradačcu

Saopštenje, 26.10.2020.

Bevanda- Nassel -mZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktorica Ureda Europske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ u BiH Manuela Nessl potpisali su danas sporazum o grantu Evropske unije nemjenjen za nastavk izgradnje vodovodne mreže u Gradačcu.
Ranije je potpisan sporazum o zajmu u iznosu šest miliona eura i ova sredstva koriste se za izgradnju vodovodne mreže u Gradačcu, te će nakon današnjeg potpisivanja ugovora o grantu biti obezbijeđeno 1.992.500,00 eura iz fondova Evropske unije za nastavak i finaliziranje ovih radova.

Ministar Bevanda naglasio je da je izuzetno značajno za stanovnike Gradačca da se unaprijede uslovi života i ispune standardi iz oblasti zaštite okoliša. 

„Oko 150 domaćinstava će imati normalnu vodoopskrbu nakon relizacije ovog projekta, a već ranije su započeti radovi kompletne rekonstrukcije vodovodne mreže u Gradačcu. Zahvaljujući grantu Švedske razvojne agencije (SIDA) i fondovima EU ovaj će projekat biti uspješno okončan na zadovoljstvo stanovnika ove opštine“, naglasio je ministar Bevanda.
Ministar Bevanda naglasio je da će sredstva biti alocirana na Federaciju BIH, odnosno JP Komunalac iz Gradačca.
Naglasio je da saradnja s EBRD-om daje rezultate u mnogim oblastima života na području cijele BiH te da očekuje kako će biti pokrenuti i novi projekti, te se posebice zahvalio Delgaciji EU u BiH i veleposlaniku Johannu Sattleru na angažmanu u vezi s ovim projektima.

Sporazum je i ovog puta potpisan korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su poduzete u sprečavanju širenja virusa Covid -19 i propisanih epidemioloških mjera.