logosrpacthrvdeacbosdeac

Министар Беванда с извршним директором Свјетске банке о новој стратегији

Саопштење, 29. 1. 2020.

bevanda - davidse -2901mЗамјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда примио је данас извршног директора у Свјетској банци Куна Давидсеа с којим је разговарао о приоритетима за припрему нове стратегије дјеловања ове финансијске институције у БиХ.

Министар Беванда нагласио је да дугогодишња успјешна сарадња са Свјетском банком гарантује да ће и нова стратегија бити усмјерена тако да се улаже у најважније сфере живота, попут образовања, здравства, заштите околиша и обновљиве енергије.

Саговорници су се сложили да се сви пројекти одвијају несметано те да нема застоја након ратификације уговора у Парламентарној скупштини БиХ.

На састанку је истакнута важност одржавања Годишњег састанка Конституенце Свјетске банке и ММФ-а који ће се ове године одржати у Сарајеву од 19. до 21. јуна.

Министар Беванда истакнуо је да ће Босна и Херцеговина бити добар домаћин представницима 13 држава те да су припреме за овај важан састанак већ почеле и да су планирана средства за ту намјену.

Према ријечима Давидсеа стручњаци Свјетске банке већ раде процјене и дијагностику економског стања у БиХ у оквиру својих редовитих извјештаја.

На састанку се говорило о активностима у Министарству финансија и трезора БиХ на припреми буџета за ову годину како би се овај посао завршио у првом тромјесечју јер је на снази привремено финансирање које ограничава пословање институција у смислу капиталних инвестиција.