logosrpacthrvdeacbosdeac

Одвојени састанци о сарадњи са Сјеверном Македонијиом и УНДП-ом

Саопштење, 25. 2. 2020.

Bevanda- EbibimЗамјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда примио је данас у одвојеним сусретима амбасадора Сјеверне Македоније Екрема Ебибија и резидентну представницу Програма Уједињених народа за развој (УНДП) у БиХ Стелиану Недеру, а основне теме разговора биле су стварање бољих услова за сарадњу и економски напредак.

Министар Беванда са саговорницима је разговарао о активностима у Министарству финансија и трезора БиХ које се одвијају без обзира на актуелне политичке прилике у БиХ.

У разговору о будућој сарадњи с УНДП-ом представљена је нова инцијатива УН-а о финансирању и имплементацији Циљева одрживог развоја који се односи на све земље и начине апликације за пројекте који би могли бити финансирани из тих фондова.

Министар Беванда истакао је значај пројеката УНДП-а које су имплементирани у БиХ те подсјетио да је био копредсједавајући Заједничког управног одбора БиХ и УН-а уз очекивање да ће овај орган убудуће имати конкретније резултате рада.

Током сусрета с амбасадором Сјеверне Македоније министар Беванда је нагласио дугогодишњу добру сарадњу двије пријатељске земље.

На састанку је истакнуто да нема отворених питања између двије земље, те да је заједнички циљ чланство у Европској унији гдје је Сјеверна Македонија направила искорак у односу на БиХ.

Саговорници су се сложили да БиХ и Сјеверна Македонија имају шансу на европском тржишту уколико заједно наступе у одређеним областима, а добар примјер било је заједничко судјеловање на сајмовима привреде због чега економску сарадњу треба поставити као главни приоритет.