logosrpacthrvdeacbosdeac

Министар Беванда и замјеник главног секретара OECD-а о унапређењу пореских стандарда

Саопштење, 5.12.2019.

IMG 0841Замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда примио је данас замјеника главног секретара Организације за економску сaрадњу и развој (OECD) Лудгера Шукнехта и савјетницу у овој организацији Хајке Бус с којима је разговарао о испуњавању стандарда у области спречавања пореских утаја.

На састанку је истакнуто да је БиХ прошлог мјесеца потписала двије важне међународне конвенције које би требале да олакшају пореским управама у БиХ да преузму нове и дјелотворне механизме у овој области, али и у регулисању детаља који нису обухваћени билатералним споразумима о избјегавању двоструког опорезивања који су веома важни за економију.

Наглашено је да су у овој области основни циљеви смањење и борба против агресивног пореског планирања, пореске преваре и пореске утаје, посебно у случају великих мултинационалних компанија.

Министар Беванда нагласио је да је порески систем у БиХ сложен с обзиром на то какве су надлежности ентитета и кантона, али су се саговорници сложили да се свјетски стандарди морају прихватати и да се ова област мора унапређивати.