logosrpacthrvdeacbosdeac

Министар Беванда потписао Споразум о гранту и Споразум о зајму с ЕБРД-ом

Саопштење, 20. 11. 2019.

IMG 0785mЗамјеник предсједавајућег Савјета министара и министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда и шефица Канцеларије Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) у БиХ Мануела Несл потписали су данас у Сарајеву Споразум о гранту за пројекат Регионални водовод Плава вода који се односи на инвестициони грант из СИДА-ЕБРД ИИ програма за комунални околиш и Споразум о зајму за пројекат Регионална депонија за крути отпад у Живиницама.

Вриједност Споразум о гранту између БиХ и ЕБРД-а је 2 милиона евра које Шведска развојна агенција (СИДА) донира као подршку пројекту Регионални водовод Плава вода. За овај пројекат раније су осигурана средства из зајмова ЕБРД-а и Развојне банке Савјета Европе (ЦЕБ) од по 11 милиона евра, што значи да укупна средства за овај пројекат износе 24 милиона евра.

Споразум о зајму који је данас потписан односи се на пројекат Регионална депонија за крути отпад у Живиницама и њиме се осигуравају средства у износу од 5 милиона евра.

Министар Беванда је у обраћању медијима истакнуо како га радује што су оба пројекта препознале СИДА и Европска унија који пружају помоћ Босни и Херцеговини у свим важним пројектима који доприносе квалитету живота грађана Босне и Херцеговине.

Објаснио је како ће проведбом пројекта Регионални водовод Плава вода бити осигурана поуздано и дугорочно водоснабдијевање у општинама Травник, Зеница, Нови Травник, Витез и Бусовача те да се ради о регионалном систему водоснабдијевања од изворишта Плава вода у општини Травник до резервоара Путовићи у Зеници.

Циљ пројекта Регионална депоније за крути отпад у Живиницама је ријешити дугогодишњи проблем с отпадом у граду Живинице и општинама Бановићи и Кладањ тако да унаприједимо стандард управљања отпадом и приближимо се стандардима ЕУ, истакнуо је министар.

Шефица Канцеларије ЕБРД-а у БиХ Мануела Несл истакнула је како ће оба пројекта унаприједити квалитет и одрживост услуга које се пружају грађанима на локалном нивоу. „ЕБРД има у плану велик број инфраструктурних пројеката у Босни и Херцеговини за које се очекује одобравање средстава у наредне двије године. Дугорочне инвестиције у инфраструктуру Босне и Херцеговине су кључне за унапређење пружања услуга те стварање повољних услова за даља улагања.“