logosrpacthrvdeacbosdeac

Министар Беванда на међународној конференцији осигуравалаца депозита

Саопштење, 27. 9. 2019.

konferencija AODmЗамјеник предсједавајућег Вијећа министара и министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда отворио је данас у Сарајеву Међународну конференцију Европског форума осигураватеља депозита и Агенције за осигурање депозита БиХ.

У уводним обраћањима министра Беванде те директор Агенције за осигурање депозита БиХ Крешимира Шољића и предсједник Европског форума осигураватеља депозита Тјерија Дисоа наглашен је значај усаглашавања прописа са правном течевином Еуропске уније.

Главна тема Конференције била је “Осигурање депозита у Европи – пресликавање мапе”, а овај догађај био је и прилика да се обиљежи 20. годишњица рада Агенције за осигурање депозита.

Министар Беванда нагласио је да је искуство показало како је неопходно мијењати законске прописе, али и побољшати координацију монетарних и фискалних власти.
„Велика финансјска криза која је иза нас је показала да су мале и отворене економије попут ове у Босни и Херцеговини врло осјетљиве на спољне шокове те да немају развијене инструменте за одбрану од тих шокова“, нагласио је министар Беванда..

Додао је како је неопходно осигурати да финансијски сектор буде под контролом, исправно регулисан, те да се ојачају институције како би се могле носити с кризама.

„У том правцу је у Босни и Херцеговини уведена нова банкарска регулатива заснована на Базелу ИИИ и Европским директивама. Регулатива је усмјерена ка усуглашавању са законодавством Европске уније с циљем модернизације банкарског сектора, капиталног јачања банака и повећања отпорности сектора“, истакнуо је министар Беванда.

На крају свог обраћања министар је пожелио остваривање зацртаних стратешких циљева са жељом да ова конференција помогне у размјени искустава, унапрјеђењу стабилности банкарског сектора те понуди одговоре на бројне изазове са којим се сусрећу учесници на финансијском тржишту у Босни и Херцеговини.