logosrpacthrvdeacbosdeac

Министар финансија Вјекослав Беванда подржао секотор осигурања у БиХ

Саопштење, 26.9.2019.

20190626 mЗамјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда отворио је данас дводневну Конференцију Удружења друштава за осигурање у Федерацији БиХ, „Дани осигурања у Босни и Херцеговини“ истичући на тај начин значај сектора осигурања у укупном финансијском пословању једне земље.  

„Успјешно функционисање модерне привреде у цјелини не може се замислити без стабилног и функционалног тржишта осигурања“, нагласио је министар Беванда у у поздравном говору након обраћања предсједника Управног одбора Удружења друштава за осигурање у ФБиХ Дамира Хаџића.

Министар Беванда констатовао је да тржиште осигурања у Босни и Херцеговини  наставља позитиван тренд раста упркос општој економској ситуацији, високој стопи незапослености, недостатку инвестиција и политичкој нестабилности.

„Трендови у Босни и Херцеговини показују да су грађани почели препознавати важност свих врста осигурања те да користе и производе који не припадају обавезном осигурању. Да би се овакав тренд наставио потребно је радити на подизању свијести о потреби за осигурањем како код приватних лица тако и привредних субјеката“, истакао је министар Беванда.

Додао је да је неопходно уводити нове технологије те креирати нове производе и услуге  према потребама клијената чиме се, на крају, утиче на трошкове пословања, подстицање инвестиција те раст профитабилности сектора  осигурања у БиХ.

Министар Беванда пожелио је успјешан рад учесницима дводневне конференције „Дани осигурања у БиХ“ те нагласио да је позитивна вијест све боља сарадња регионалних осигуравајући друштава чему доприносе и овакви скупови.