logosrpacthrvdeacbosdeac

Од формирања нове власти зависи и сарадња с ММФ-ом

Саопштење, 17. 9. 2019.

Bevanda - Jewel - malaЗамјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда примио је данас у наступну посјету новоименованог резидентног представника Међународног монетарног фонда (ММФ) у БиХ Ендрјуа Џулa с којим је говорио о могућностима будуће сарадње.

Министар Беванда пожелио је Џулу добродошлицу и обећао подршку у његовом будућем раду на новој дужности коју је у августу преузео од бившег резидентног представника ММФ-а Франциска Пародија.

На састанку је констатовано да је формирање власти и даље приоритетна тема у БиХ иако је од општих избора прошло скоро годину те је поново истакнуто да конкретна сарадња с ММФ-ом чека нову власт.

Министар Беванда информисао је Џула да је Савјет министара до сада усвојио три кварталне одлуке о привременом финансирању те да је буџет за ову годину у Парламентарној скупштини БиХ након што га је у августу већином гласова усвојило Предсједништво БиХ.

Говорећи о недостацима привременог финансирања које онемогућава капитална улагања, министар Беванда оцијенио је да би најбоље рјешење било да буџет за 2019. годину што прије усвоје посланици и делегати Парламентане скупштине БиХ.

Министар Беванда нагласио је да Министарство финансија и трезора БиХ професионално обавља своје послове и поштује законске рокове те да се сервисирање спољног дуга врши у складу с отплатном плану и уредно се финансирају институције БиХ, а у току су и консултације с буџетским корисницима за буџет 2020. године.

Саговорници су се сложили да ће разговори о будућој сарадњи бити много конкретнији након што се заврши процес формирања власти у БиХ како би се о новим пројектима одлучивало у пуном капацитету.

До сада су у оквиру проширеног аранжмана између БиХ и ММФ-а на рачуне ентитета уплаћене двије транше од око 150 милиона КМ по транши, а укупна вриједност кредитног програма је око 1,1 милијарду КМ, али је он прекинут 2018. године.