logosrpacthrvdeacbosdeac

Конкретна сарадња с ММФ-ом чека нову власт

Сарајево, 11.6.2019.

BevandaMMFmala

Замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда примио је данас делегацију Међународног монетарног фонда (ММФ) предвођену шефом Мисије за БиХ Мартином Петријем.

На састанку је костатовано да је формирање власти и даље приоритетна тема у БиХ, али и предуслов да се настави провођење реформи планираних кроз аранжман с ММФ-ом.

Министар Беванда информисао је делегацију ММФ-а да је Савјет министара до сада усвојио двије кварталне одлуке о привременом финансирању јер буџет за ову годину није усвојен што је, такође, посљедица непотпуног формирања власти.

Наглашено је да се сходно Закону о финансирању институција БИХ током примјене привременог финансирања институција БИХ реализују само текући расходи неопходни за функционисање институција, док се сервисирање вањског дуга врши сходно отплатном плану и усвајање прорачуна за 2019. годину на то не утиче.

Саговорници су се сложили да ће разговори о будућој сарадњи бити много конкретнији након што се оконча процес формирања власти у БиХ како би се о новим пројектима одлучивало у пуном капацитету.

До сада су у оквиру проширеног аранжмана између БиХ и ММФ-а на рачуне ентитета уплаћене двије транше од око 150 милиона КМ по транши, а укупна вриједност кредитног програма је око 1,1 милијарду КМ.

Састанку је присуствао и резидентни представник ММФ-а у БиХ Франциско Пароди као и његов насљедник Ендрју Џевел који ће дужност преузети од аугуста ове године, те му је министар Беванда пожелио успјех у раду и отвореност за будућу сарадњу.