logosrpacthrvdeacbosdeac

ЕИБ прошле године уложио 242 милиона еvра у пројекте у БиХ

Саопштење,2.4.2019.

Замјеник предсједавајућег Вијећа министара БиХ и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда примио је данас шефа операција за западни Балкан Еуропске инвестицијске банке (ЕИБ) Меттеа Ривеллинија с којим је разговарао о пројектима који су у току и плановима за наставак сарадње.
 
На састанку је истакнуто да су у протеклој години постигнута рекордна улагања ЕИБ-а у Босни и Херцеговини јер је потписано шест уговора укупне вриједности 242 милиона еура те да се пројекти односе на приватни и јавни сектор.

Наглашено је да је до сада један од највећих и технички најквалитетнијих пројеката које финанцира ЕИБ на Коридору Вц, и то на дионици аутоцесте Бањалука – Добој, али да су у припреми и нови пројекти који се, осим инфраструктуре, односе и на пројекте заштите од поплава, здравство те развој малих и средњих предузећа.

Министар Беванда изразио је задовољство степеном имплементације пројеката ЕИБ-а у БиХ те нагласио како очекује нова улагања у области инфраструктуре јер су нови пројекти у поступку преговарања.

Према ријечима министра Беванде, неопходно је пружити јачу подршку приватном сектору кроз повољне програме кредитирања што ће допринијети повећању инвестиција и економског раста.

Ривеллини је истакнуо како БиХ има значајно мјесто у пројектима ЕИБ-а и да очекује још бољу сарадњу у будућности те је министру Беванди на данашњем састанку представио новоименовану представницу ЕИБ-а за БиХ и Црну Гору Сандрине Фрисциа. (крај)