logosrpacthrvdeacbosdeac

Формирање власти неопходно и за провођење реформи с ММФ-ом

Саопштење, 6.3.2019.

20190307 mЗамјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда примио је данас делегацију Међународног монетарног фонда (ММФ) предвођену  шефом Мисије за БиХ Мартином Петријем.  

На састанку је истакнуто да је формирање власти и даље приоритетна тема, али и предуслов да би се с више снаге кренуло у провођење реформи међу којима су и оне договорене с ММФ-ом.

Министар Беванда нагласио је да је Савјет министара на приједлог Министарства финансија и трезора БиХ једногласно усвојио Нацрт буджета институција БиХ и упутио га у даљу процедуру усвајања уставном предлагачу Предсједништву БиХ.

Министар Беванда поновио је да је прва година након избора најповољнији период за доношење квалитетних и реформских одлука, а ту спада и сарадња с ММФ-ом.

Саговорници су се сложили да разговоре о будућој сарадњи између институција БиХ и ММФ-а треба наставити након потпуног формирања власти, те оцијенили да су економски показатељи за БиХ добри и нису испод очекиваног нивоа.

До сада су у оквиру проширеног аранжмана између БиХ и ММФ-а на рачуне ентитета уплаћене двије транше од око 150 милиона КМ по транши, а укупна вриједност кредитног програма  је око 1,1 милијарду КМ.  

Састанку је  присуствовао и представник ММФ-а у БиХ Францисцо Пароди. (крај)