logosrpacthrvdeacbosdeac

УН наставља да помаже БиХ у рјешавању мигрантске кризе

Саопштење, 5. 2. 2019.

Bevanda - Sinanoglu MЗамјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда разговарао је данас о реализацији актуелних пројеката с резидентном координаторком Уједињених нација (УН) за БиХ Сезин Синаноглу

С обзиром на то да је министар Беванда копредсједавајући Заједничког управног одбора УН-а  и БиХ, саговрници су оцијенили да ускоро треба организовати састанак јер су многи циљеви успјешно испуњени, али још нису завршене све активности.

Имајући у виду да су у току реформе у организацији УН-а, Сезин Синаноглу обавијестила је министра Беванду да убудуће она неће бити на челној позицији УНДП-а, али остаје укључена у све пројекте као резидентна координаторка УН-а.

На састанку је било ријечи и о рјешавању проблема мигрантских породица, а као посебан проблем Синаноглу је истакла боравак малољетне дјеце без старатеља и рјешавање правног статуса миграната у БиХ.

Нагласила је да је добра сарадња УН-а с институцијама директно надлежним за проблеме миграција, али да је проблем илиегалних миграција проблем цијелог друштва те да се мјесечно објављују збирни подаци свих институција о стању и кретању миграната у БиХ.

Министар Беванда нагласио је да је УН, али и УНДП, изузетно важан партнер и донатор у БиХ те је захвалио на подршци коју, путем многобројних пројеката, континуирано пружа Босни и Херцеговини.

Саговрници су се сложили да ће и даље у фокусу бити регионални пројекти очувања мира,  владавине права, социјалне укључености, али и привредни развој и запошљавање.  (крај)