logosrpacthrvdeacbosdeac

Министар Беванда на годишњем састанку Конституенце СБ и ММФ-а у Сплиту

Саопштење, 9. 6. 2018.године

Bevanda - de lano Mj

Замјеник предсједавајућег Савјета министара и министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда учествовао је на годишњем састанку Конституенце Свјетске банке (СБ) и Међународног монетарног фонда (ММФ) који је 9. 6. 2018. године одржан у Сплиту у присуству  министара финансија и гувернера банака 15 земаља, те руководства ових финансијских институција.

Уводне ријечи о економским питањима и циљевима за предстојећи период  дали су замјеник предсједавајућег Групације Свјетске банке за Европу и Централну Азију Сирил Милер, те извршни директори ММФ-а и СБ-а Антони де Ланој  и Франк Хемскерк.

Министар Беванда, који је гувернер БиХ у ММФ-у, сусрео се с Антонијем де Ланојом и разговаро о актуелном програму ММФ-а који се спроводи у БиХ те ситуацији након другог прегледа Мисије ММФ-а.

Саговорници су се сложили да реформе морају бити настављене без обзира на предстојеће изборе и општу политичку ситуацију у Босни и Херцеговини.

У разговору с де Ланојом министар Беванда нагласио је како очекује да ће првенствено због интереса БиХ бити усвојене измјене и допуне Закона о осигурању депозита БиХ, али и због испуњавање преузетих обавеза из програма ММФ-а.

Годишњи састанак Конституенце СБ и ММФ-а прилика  је за билатералне састанке с министрима финансија Хрватске, Бугарске, Црне Горе, као и званичницима међународних финансијских институција.

Министри Беванда и хрватски министар финансија Здравко Марић на билтералном сусрету оцијенили су да су традиционално добри  односи у области ресора које они воде те да треба користити сваку прилику да се они додатно унаприједе, посебно у области привреде. 

Уз честитке министру Марићу на добро организираном састанку Конституенце Свјетске банке и ММФ-а, министар Беванда осврнуо се и на актуелне догађаје који се односе на отворена питања између двије земље.

Оцијењено је да предизборно вријеме може да отежава и безазлена питања, али је неопходно у сваком тренутку поштивати домаће и међународно законодавство које је додатна потпора пријатељским односима двије сусједне земље.

На састанку је истакнуто да регионална сарадња може донијети много добробити за БиХ која је закорачила на европски пут гдје ће јој Хрватска, која је чланица Европске уније, бити снажна подршка.
 
Саговорници су се сложили да треба наставити сарадњу у ресору финансија јер је она до сада била успјешна, те да треба прихватати и нове трендове о којима се управо говорило на годишњем састанку Конститутивне групе СБ и ММФ-а у Сплиту.

Сасатанку Конституенце присуствовао је и гуверенер Центране банке БиХ Сенад Софтић.

Министар Беванда, који је гувернер БиХ у ММФ-у, сусрео се с Антонијем де Ланојом и разговаро о актуелном програму ММФ-а који се спроводи у БиХ те ситуацији након другог прегледа Мисије ММФ-а.