logosrpacthrvdeacbosdeac

Беванда и Де Ланој разговарали о наставку сарадње с ММФ-ом

Саопштење, 19.9.2017. године

20170919 mЗамјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда разговарао је данас с извршним директором Међународног монетарног фонда (ММФ) Антонијем де Ланојем о наставку сарадње с овом финансијском институцијом.

 

Саговорници су анализирали стање у вези с испуњавањем услова из Писма намјере с ММФ-ом те је констатовано да измјене и допуне закона о акцизама и осигурању депозита нису добиле подршку у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

Министар Беванда истакао је да оваква ситуација утиче на инвестицијске процесе јер законске измјене у области акциза имају директан утицај на даљи ангажман међународних кредитора, посебно у области путне инфраструктуре.

На састанку је истакнуто да је неопходно уложити напоре како би се превазишле политчке разлике у испуњавању услова ММФ-а на које се БиХ обавезала потписујући Писмо намјере.

Током овог сусрета говорило се о актуелним догађајима уочи годишњег састанка ММФ-а и Свјетске банке у Вашингтону те активностима у Министарству финансија и трезора БиХ у вези с усвајањем буџета за идућу годину, што је условљено претходним договором и усвајањем Глобалног фискаланог оквира.

Проширени кредитни аранжман између БиХ и ММФ-а закључен је у септембру 2016. године на износ 550 милиона евра, а повлачење друге транше кредита од око 155 милиона КМ стопирано је због неиспуњавања претходних мјера дефинисаних Писмом намјере.