logosrpacthrvdeacbosdeac

За развој руралног предузетништва 5,35 милиона долара

Саопштење, 27.04.2016.

Ugovor - OFID - Bec MЗамјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда и и генерални директор Опек фонда за међународни развој (ОФИД) Сулеиман Јасир Ал- Хербиш потписали су у Бечу Споразум о зајму за Пројекат развојног предузетништва у вриједности 5.350.000 долара.

Општи циљ овог пројекта је смањење руралног сиромаштва путем пружања помоћи пољопривредницима у процесу преласка на комерцијалну пољопривреду и развоју сектора непољопривредних друштава, чиме ће се стимулисати стварање прилика за запошљавање у руралним подручјима.

Споразум који је потписан односи се на Федерацију БиХ гдје ће зајам бити и алоциран, а користиће се за подршку и улагање у рурално предузетништво, као и инфраструктуру руралног тржишта.

Министар Беванда након потписивања споразума захвалио се генералном директору ОФИД-а за подршку коју континуирано пружају Босни и Херцеговини, те изразио наду да ће наставити добру сарадњу и убудуће.

„Ово је повољан кредит који има грејс период од пет година уз рок отплате од 15 година, те повољну камату од 2,75 одсто годишње. Сигуран сам да ће ова средства допринијети да се унаприједи пољопривредна производња и прилагоди новим условима тржишта“, нагласио је министар Беванда.

Генерални директор ОФИД-а истакао је да ће ова институција наставити да пружа подршку развојним пројектима у БиХ, посебно у области смањења сиромаштва у руралним срединама.

Потписивању овог споразума присуствовао је и амбассадор БиХ у Аустрији Томислав Леко.