logosrpacthrvdeacbosdeac

Министар Беванда и амбасадор Иванцов о рјешењу за клирнишки дуг

Саопштење, 22.03.2016.

20160322 mЗамјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда примио је данас амбасадора Руске Федерације у БиХ Петера Иванцова с којим је разговарао о актуелним догађајима у процесу проведбе економских реформи, али и рјешавању  отворених питања између двије земље.

Током састанка наглашено је да је неопходно затворити питање клириншког дуга, који се односи на неизмирене обавезе робне размјене између некадашњег Совјетског савеза (СССР) и бивше Социјалистичке Федеративне Републике Југославије (СФРЈ), гдје и БиХ има дио који јој припада.   

Саговорници су се сложили да треба пронаћи најбоље модалитете како би се и питање клириншког дуга затворило на обострану корист двије државе.

Истакнуто је да БиХ и Русија имају добре билатералне односе, те да треба у континуитету унапређивати економску сарадњу између двије земље и отварати простор за нове инвестиције.

Министар Беванда нагласио је како је видљив напредак у реформским процесима у БиХ, те да је неопходно наставити с овим активностима, посебно након подношења апликације за чланство БиХ у ЕУ.