logosrpacthrvdeacbosdeac

Уговор с ЕИБ за обнову путева у ФБИХ - 50 милона евра

Саопштења ( 26.03.2007 )

Уговор с ЕИБ за обнову путева у ФБИХ - 50 милона евра

  

Министар финансија и трезора БиХ Драган Вранкић и шеф Одсјека за западни Балкан Европске инвестиционе банке Масса Бернуцци потписали су у Сарајеву Уговор о финансирању између Босне и Херцеговине и Европске инвестиционе банке (ЕИБ) -Пројект рехабилитације путева у Федерацији БиХ. Износ кредита је 50 милиона евра са алокацијом цијелог износа на Федерацију БиХ. Овим кредитом финансират ће се пројект рехабилитације и унапређење цеста у укупној дужини од 1184 километра на 109 дионица.

Рок враћања кредита је 18 година, укључујући грејс период од шест година од повлачења прве транше и повољну ЕУРИБОР/ ЛИБОР камату. План је реализирати инвестицију у наредних пет година.

Укупна вриједност Пројекта износи 100 милиона евра, од чега је кредит ЕИБ-а 50 милиона евра, властито учешће 1,8 милиона евра уз кофинансирање које обезбјеђују друге међународне финансијске институције у вриједности од 48,2 милиона евра.

Министар финансија и трезора и замјеник предсједавајућег Савјета министара Драган Вранкић поздравио је потписивање Уговора и нагласио да овај пројект помаже стварање амбијента у области транспорта за укључивање Босне и Херцеговине у европску породицу.

- Босна и Херцеговина није презадужена држава и ми имамо капацитета за нове инвестиције које ће осигурати бољитак свим грађанима у БиХ. Ми морамо знати управљати пројектима и зато државна администрација мора бити ефикаснија-рекао је министар Драган Вранкић.

Истакавши задовољство потписаним Уговором, представник ЕИБ-а Масса Бернуцци најавио је даљњу помоћ ове банке бх. властима и изразио спремност за финансијску подршку новим пројектима везаним за путну комуникацију, укључујући и изградњу аутоцесте на Коридору 5ц, као и пројекат везан за електрификацију жељезница у БиХ. Подсјетио је да је прошле године у области путне мреже потписан уговор са Владом Републике Српске и нагласио да је укупна вриједност ових пројеката у ФБиХ и РС 180 милиона евра и односе се на 170 путних дионица у Босни и Херцеговини.