logosrpacthrvdeacbosdeac

За буџетску подршку правосуђу у БиХ обезбјеђено 7,4 милиона евра

Саопштење, 18.12.2013.

SorensenSpiricmemorandumЗамјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора др Никола Шпирић и шеф Делегације ЕУ у БиХ Петер Соренсен потписали су данас у Сарајеву Меморандум о разумијевању о буџетској подршци правосуђу у БиХ вриједности 7.438.000 евра.

Овај документ, који се односи на кориштење средстава из програма Инструмента претприступне помоћи /ИПА/ 2012, већ су потписали министар правде БиХ Бариша Чолак и министри финансија Pепублике Српске и Федерације БиХ.

Након потписивања Меморандума о разумијевању о буџетској подршци правосуђу у БиХ, амбасадор Соренсен и предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милорад Новковић потписали су Оперативни меморандум.

"Провођење Меморандума о разумијевању између БиХ и ЕУ, који се односи на финансијску помоћ од 7.438.000 евра у облику буџетске подршке сектору правосуђа, требало би да убрза рад на предметима процесуирања ратних злочина", рекао је министар Шпирић након церемоније потписивања.

Министар Шпирић прецизирао је да је 2.583.351 евро додијељен правосудним институцијама на нивоу БиХ и Министарства правде БиХ, док ће 2.195.844 евра бити дозначено Федерацији БиХ, а правосуђу Републике Српске 2.502.520 евра, те 156.285 евра за дистрикт Брчко.

"Обавеза органа БиХ је да неће смањивати финансијске и буџетске обавезе намијењене за судске и тужилачке активности које се финансирају из овог програма буџетске подршке, а сва неутрошена средства биће пренесена у идућу буџетску годину", рекао је Шпирић и додао да ће бити појачана интерна и екстерна ревизија у области правосуђа у БиХ. Амбасадор Соренсен нагласио је да је ово прва транша од укупно предвиђених 15 милиона евра за подршку правосуђу БиХ.

Он је потврдио да је ЕУ као битну ствар препознала велики број неријешених предмета ратних злочина у БиХ и одлучила да помогне БиХ да "превазиђе прошлост и окрене се будућности".

Новковић је истакао да ће реализација ових меморандума имати огроман значај за ефикасније провођење Стратегије просецуирања ратних злочина у БиХ, које би требало да буде окончано у наредних седам година.

„Од фебруара Тужилаштво БиХ биће ојачано са 20 нових тужилаца, пет на нивоу БиХ и 15 на нивоу ентитета, укључујући и седам нових судија у Републици Српској и Федерацији БиХ“, рекао је Новковић.

Реализацију овог документа пратиће мониторинг ЕУ институција и ревизија учинка средстава. (крај)