logosrpacthrvdeacbosdeac

За пројекат централног гријања у Палама укупно обезбјеђено око седам милиона евра

Саопштење, 23.10.2013.

ugvor EBRD (Spiric-Krkoska)Замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора др Никола Шпирић и директор Канцеларије Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) у БиХ Либор Кркошка потписали су данас Уговор о гаранцији у вриједности 4,5 милиона евра који се односи на Пројекат централног гријања Пале.

Министар Шпирић нагласио је да је потписивање Уговора о гаранцији први корак којим почиње пројекат модернизације система централног гријања и Градске топлане у Палама.

„Услови овог кредита у износу 4,5 милиона евра повољни су јер је рок отплате 15 година, укључујући грејс период од четири године и каматом од један одсто. Посебно је важно што ће уз овај кредит бити одобрен и грант Европске уније од два милиона евра и техничка помоћ Републике Аустрије у вриједности од око 665.000 евра“, истакао је министар Шпирић.

Додао је да је ово изузетно значајан пројекат за грађане Пала који ће побољшати квалитет услуга Градске топлане и проширити број корисника у постојећој дистрибутивној мрежи.

Пројектом је предвиђена изградња нове топлане на биомасу у Палама, те проширење мрежe за дистрибуцију топлоте, док ће у стамбеним зградама бити инсталиране индивидуалне подстанице.

Према кредитном уговору предвиђено је да сви радови буду завршени до краја 2016. године.

Директор Канцеларије ЕБРД-а у БиХ Либор Кркошка очекује да ће захваљујући средствима из овог кредита и одобреног гранта грађани Пала већ у наредној сезони гријања осјетити предности овог пројекта.

„Ова инвестиција представља велики корак напријед у побољшању услуга даљинског гријања у општини Пале која обухвата велико, углавном планинско подручје. Такође, ова инвестиција помоћи ће и предузећу да успјешно послује“, казао је Кркошка.

Уз Уговор о гаранцији овај кредитни аранжман укључује и уговоре о зајму и подршци пројекта између Републике Српске, Општине Пале и Европске банке за обнову и развој. (крај)