logosrbdeachrvactbosdeac

Vijesti

Select a news topic from the list below, then select a news article to read.

BiH ispunila i posljednji uvjet za naplatu 125 milijuna dolara od klirinškog duga

Priopćenje, 2.6.2017. godine

20170602 mSporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Ruske Federacije, koji se odnosi na klirinški dug bivšeg SSSR-a, juče je stupio na snagu objavljivanjem u „Službenom glasniku BiH“ čime su u BiH ispunjeni uvjeti za skoru uplatu 125 milijuna američkih dolara na račun u Centralnoj banci BiH.

Ministarstvo financija i trezora BiH obavijestilo je danas Veleposlanstvo Ruske Federacije u BiH da su sa bh. strane ispunjeni svi uvjeti za realizaciju obveza po Sporazumu o reguliranju obveza bivšeg SSSR-a po obračunima u vezi s robnim prometom između bivšeg SSSR-a i bivše SFRJ kojeg je u Moskivi u ime BiH potpisao ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda.

Opširnije...

Njemačka otpisuje dug BiH u iznosu 12,8 milijuna eura

Sarajevo, 04.05.2017.

20170504 mVeleposlanica SR Njemačke Christiane Hohmann uručila je danas dopise zamjeniku predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministru financija i trezora Vjekoslavu Bevandi kojima se potvrđuje otpis duga BiH u iznosu 12,8 milijuna eura.  

Riječ je o otpisu treće tranše duga u ukupnom iznosu od 50,2 milijuna eura koji se temelji na sporazumu između BiH i Kreditne banke za obnovu i razvoj sa sjedištem u Frankfurtu (KfW).

Opširnije...

Potpisan ugovor o naplati klirinškog duga između BiH i Ruske Federacije

Priopćenje, 21.03.2017. godine

moskavaMZamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda i  zamjenik ministra financija Ruske Federacije Sergej Storchak potpisali su danas u Moskvi Sporazum o reguliranju obveza bivšeg SSSR-a po obračunima u vezi s robnim prometom između SSSR-a i bivše SFRJ.

Prema ovom sporazumu, cjelokupan klirinški dug od 125.157.834 američkih dolara bit će vraćen u novcu, a Vijeće ministara i Predsjedništvo BiH prethodno su prihvatili usuglašeni prijedlog Sporazuma i nakon današnjeg potpisivanje slijedi procedura ratifikacije.

Opširnije...

Potpisan Sporazum o investicijskom grantu između EIB-a i BiH (AUDIO)

Priopćenje, 27.4.2017. godine

Bevanda 27-04-17 001MZamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda i voditelj Odjela za kreditno poslovanje Europske investicijske banke (EIB) za Sloveniju, Hrvatsku i zemlje Zapadnog Balkana  Matteo Rivelini, u prisustvu šefa delegacije i visokog predstavnika EU, veleposlanika Larsa Gunar Vigemarka potpisali su u Sarajevu  Sporazum o investicijskom grantu između EIB-a i BiH.

Opširnije...

Ministar Bevanda i veleposlanik Ivancov – dogovor o potpisivanju Sporazuma o klirinškom dugu

Priopćenje, 21.2.2017. godine

30170221 mZamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas veleposlanika Ruske Federacije u BiH Petera Ivancova s kojim je razgovarao o mogućim terminima za potpisivanje Sporazuma o klirinškom dugu.

Tijekom sastanka sugovornici su izrazili obostrano zadovoljstvo zbog činjenice da su u obje države završene sve potrebne procedure kao i da su stekli uvjeti za popisivanje ovog Sporazuma. Dogovoreno je da će Sporazum biti potpisan u Moskvi, nakon čega će obje države nastaviti sa provedbom daljnjih aktivnosti koje prethode izvršavanju obveza iz Sporazuma.

Opširnije...