logosrbdeachrvactbosdeac

Vijesti

Select a news topic from the list below, then select a news article to read.

Za projekt usklađivanja zemljišnih knjiga još 20 milijuna eura

Priopćenje, 2. 7. 2020.

733ae156-1077-4af8-8004-90fab1fcfff6 -malaZamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas sa šefom Ureda Svjetske banke u BiH Emanuelom Salinasom ugovor o zajmu za dodatno financiranje Projekta registracije nekretnina u vrijednosti 20 milijuna eura.

Potpisnici su se složili da je riječ o izuzetno bitnom projektu kojim se nastavlja proces usklađivanja zemljišnih knjiga i katastarskih podataka u oba entiteta, te da su uvjeti kredita povoljni.

Opširnije...

Potpisan ugovor o zajmu za Projekt gradskih prometnica Sarajevo

Priopćenje, 25.06.2020.

Bevanda- Nassel -mZamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda, potpisao je danas sa šeficom ureda EBRD-a u BiH Manuelom Naessl ugovor o zajmu za Projekt gradskih prometnica Sarajevo.

Ugovor je potpisan korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su poduzete u sprječavanju virusa Covid -19.

Opširnije...

Ministar Bevanda sudjelovao na samitu Srednjoeuropske inicijative

Priopćenje, 15. 5. 2020.

bevanda - CEI- foto  kopijaZamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda sudjelovao je danas na izvanrednom samitu Srednjoeuropske inicjative (SEI) koji je ovog puta zbog mjera zaštite od pandemije održan putem video linka.

Ministar Bevanda pozdravio je incijativu da se održi izvanredni samit nakon proglašenja pandemije COVID -19 i posljedica koje je ova bolest donijela te izrazio iskrenu sućut svima koji su pretrpjeli ljudske gubitke.

Opširnije...

Anketa u okviru „Proračuna za građane“ Ministarstva financija i trezora BiH

Obavijest

BzG - anketaMinistarstvo financija i trezora BiH sudjeluje u projektu „Proračun za građane“ i provodi istraživanje kako bi prikupili stavove i mišljenja o sadržaju ovog projekta ključnog za transparentnost u području javnih financija.

„Proračun za građane“ je vrsta vodiča za građane i proračunske korisnike koji na jednostavan način prikazuje kako se planira prikupljati i trošiti novac iz budžeta institucija BiH.

Posjetitelje web stranice Ministarstva financija i trezora molimo da doprinesu boljoj realizaciji ovog projekta i ispune anketu koja se nalazi na linku ispod ovog teksta.

Priprema „Proračuna za građane“ za Ministarstvo financija i trezora BiH se provodi uz podršku vlada SR Njemačke i Velike Britanije, u okviru Programa jačanja javnih institucija u BiH koji provodi njemački GIZ. Tehničku podršku u ime GIZ-a pruža Eda – Agencija za razvoj poduzeća.

Za popunjavanje upitnika je potrebno oko pet minuta. Molimo vas da odgovorite na sva pitanja.

ANKETA

Potpisan ugovor o zajmu u vrijednosti 33,1 milijun eura za prevenciju Covid-19

Priopćenje, 13. 5. 2020.

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas ugovor o zajmu sa šefom Ureda Svjetske banke u BiH Emanuelom Saliansom čime je odobreno 33,1 milijun eura pomoći BiH namjenjenih za prevenciju Covid- 19.

Ugovor o zajmu Međunarodne banke za obnovu i razvoj potpisan je korespodentno, bez uobičajenih ceremenojija, zbog mjera koje su poduzete u sprječavanju virusa Covid -19.

Ministar Bevanda zahvalio se predstavnicima Svjetske banke na razumijevanju i brzoj rekaciji kako bi bila osigurana sredstva u borbi protiv Covid -19 u BiH.

„Novac je namjenjen za oba entiteta koji su i korisnici ovog kredita i bit će na njih i alociran tako što Federaciji BiH pripada 60 posto, a Republici Srpskoj 40 posto. Uvjeti su povoljni jer je rok otplate 32 godine sa sedam godina grejs perioda“, naglasio je ministar Bevanda nakon potpisivanja ugovora.

Implementatori projekta u Federaciji BiH, kojoj pripada 19.859.900 eura, su federalna ministarstvo zdravstva te rada i socijalne politike. Republici Srpskoj pripada 13.240.100 eura i projekt provodi Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS.

Ministar Bevanda očekuje da novac bude iskorišten svrsishodno sukladno uvjetima zajma, te je naglasio značaj ovakvih projkata u momentima kada se cijeli svijet susreće s teškim posljedicama pandemije i to ne samo zdravstvenim nego socijalnim i ekonomskim.

Cilj ovog projekta, između ostalog, je prevencija, otkrivanje i odgovor na prijetnju koju nameće pandemija Covid-19, te jačanje pripravnosti nacionalnih sustava javnog zdravstva i pružanje socijalne pomoći najugroženijim grupama pogođenim pandemijom u BiH.