logosrbdeachrvactbosdeac

Vijesti

Select a news topic from the list below, then select a news article to read.

Prijavljen lažni Twitter nalog ministra Vjekoslava Bevande

Priopćenje, 15. 2. 2021.

lažni nalogMNa društvenim mrežama danas su se pojavili lažni nalozi zamjenika predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministra financija i trezora Vjekoslava Bevande gdje se navode službeni podatci  i koriste fotografije ministra.

S obzirom na to da ministar Vjekoslav Bevanda ne koristi društevene mreže, ni osobno niti u službene svrhe, obavještavamo javnost i osobe koje primaju zahtjeve za praćenje s ministrovih profila da je riječ o lažnom nalogu.

Ministarstvo financija i trezora BiH obavijestilo je danas nadležne institucije o otvaranju lažnog naloga na Twiteru te se očekuje da će biti uklonjen, a sve one koji dobiju zahtjeve s ovih naloga upozoravamo da je riječ o lažnom profilu.

 

Pomoć malim i srednjim poduzećima u vrijednosti 56 milijuna eura

Priopćenje, 8. 2. 2021.

Bevnda foto 2mZamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas sa šefom Ureda Svjetske banke u BiH Emanuelom Salinasom ugovor o zajmu u vrijednosti 56 milijuna eura u okviru Projekta pružanja potpore za oporavak mikro, malih i srednjih poduzeća („MSME“) za saniranje posljedica pandemije virusa COVID-19.

Ministar Bevanda naglasio je da će potpisivanjem ovog ugovora o zajmu biti omgućeno da Međunarodna banka za obnovu i razvoj sredstva dodijeli razvojnim bankama u oba entiteta putem kojih će biti financirane aktivnosti poduzeća koja budu ispunjavala uvjete.

Opširnije...

Potpisan Memorandum o 250 milijuna eura makrofinancijske pomoći EU za BiH

Priopćenje, 31.12.2020.

bevandaMZamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas Memorandum o razumijevanju između Europske unije i Bosne i Hercegovine kojim je BiH omogućen zajam za makrofinancijsku pomoć  u iznosu 250 milijuna eura.

Ovaj memorandum u ime EU potpisuje europski komesar za ekonomiju Paolo Gentilon, a u ime Centralne banke, kao agenta zajmoprimca, potpisnik je guverner Senad Softić.

S obzirom na to da se radi o pomoći za više razina vlasti Memorandum su potvrdili i podržali ministri financija oba entiteta te gradonačelnik Distrikta Brčko.

Opširnije...

Novac za pomoć migrantima nije uplaćivan preko jedinstvenog računa trezora

Priopćenje, 14. 1. 2021.

memoNakon niza izvješća dužnosnika Međunarodne organizacije za migracije (IOM) te novinarskih upita u vezi s navodima da su milijuni eura doznačeni za rješavanje migrantske krize, Ministarstvo financija i trezora BiH obavještava javnost da novac za ovu namjenu nije uplaćivan na jedinstveni račun trezora BiH.

Netočni su i navodi da se Ministarstvu financija i trezora BiH dostavljaju financijska izvješća iz IOM-a o utrošku tih sredstava jer su ilegalne migracije isključiva nadležnost Ministarstva sigurnosti BiH i svi kontakti se završavaju u tom ministarstvu koje priprema izvješća za sjednice Vijeće ministara BiH.

Opširnije...

Zajednički program UN-a osigurao oko 1,3 milijuna dolara za BiH

Priopćenje, 30.12.2020.

Bevanda foto malaZamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas sa rezidentnom koordinatoricom Ujedinjenih naroda u BiH Ingrid Macdonald Zajednički program jačanja infrastrukture za financiranje Ciljeva održivog razvoja  u vrijednosti oko 1,3 milijuna dolara.

Bosna i Hercegovina  je 2015. godine, zajedno s ostalim državama članicama UN-a, usvojila Program održivog razvoja do 2030. godine koji sadrži 17 ciljeva održivog razvoja (CoR), a usmjereni su na iskorjenjivanje siromaštva, borbu protiv neravnopravnosti i nepravde te rješavanje pitanja klimatskih promjena.

Opširnije...