logosrbdeachrvactbosdeac

Konkretna suradnja s MMF-om nemoguća bez nove vlasti i usvajanja proračuna

Priopćenje, 8. 11. 2019.

bevanda - petri 0811mZamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas šefa Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za BiH Martina Petrija s kojim je razgovarao o aktivnostima u vezi s usvajanjem proračuna za ovu i iduću godinu.

Ministar Bevanda naglasio je da aktualna politička situacija u BiH potvrđuje da proračun nije u fokusu interesiranja jer taj iznimno važan dokument nije usvojen ni za ovu godinu iako je do sada trebao biti završen i nacrt proračuna za iduću godinu.

„U svakoj državi proračun je temeljni financijski dokument i njegovo usvajanje je ozbiljan proces. Ovdje imamo situaciju da nije zasjedalo Fiskalno vijeće BiH, koje mora usvojiti Globalni fiskalni okvir, a ni iz Predsjedništva BiH još nam nije dostavljen proračunski zahtjev za 2020. godinu. Očito se proračunom bavi samo Ministarstvo financija i trezora BiH zbog čega smo i urgirali da se sastane Fiskalno vijeće BiH“, naglasio je ministar Bevanda.

Na sastanku je konstatirano da je na snazi privremeno financiranje i da to ne može biti korak ka novom aranžmanu s MMF-om niti nastavku postojećeg jer se očekuje usvajanje proračuna i provedba reformi preuzetih temeljem Pisma namjere koje su predstavnici vlasti u BiH potpisali.

Naglašeno je da je formiranje i funkcioniranje vlasti i dalje prioritetna tema u BiH, ali i preduvjet da se nastavi provedba reformi planiranih kroz aranžman s MMF-om i drugim financijskim institucijama s kojima BiH ima kreditne ugovore za koje nije okončana procedura ratifikacije u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Sugovornici su se složili da će razgovori o budućoj suradnji biti mnogo konkretniji nakon što se okonča proces formiranja vlasti u BiH kako bi se o novim programima odlučivalo u punom kapacitetu.

Do sada su u okviru proširenog aranžmana između BiH i MMF-a na račune entiteta uplaćene dvije tranše od oko 150 milijuna KM po tranši, a ukupna vrijednost kreditnog programa, koji je stopiran u lipnju 2018. godine, iznosi oko 1,1 milijardu KM.

Sastanku je, osim suradnika ministra Bevande, nazočio i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Andrew Jewel.