logosrbdeachrvactbosdeac

UN nastavlja pomagati BiH u rješavanju migrantske krize

Priopćenje, 5. 2. 2019.

Bevanda - Sinanoglu MZamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda razgovarao je danas o realizaciji aktualnih projekata s rezidentnom koordinatoricom Ujedinjenih naroda (UN) za BiH Sezin Sinanoglu

S obzirom na to da je ministar Bevanda kopredsjedatelj Zajedničkog upravnog odbora UN-a  i BiH, sugovrnici su ocijenili da uskoro treba organizirati sastanak jer su mnogi ciljevi uspješno ispunjeni, ali još nisu okončane sve aktivnosti.

Imajući u vidu da su u tijeku reforme u organizaciji UN-a, Sezin Sinanoglu obavijestila je ministra Bevandu da ubuduće ona neće biti na čelnoj poziciji UNDP-a, ali ostaje uključena u sve projekte kao rezidentna koordinatorica UN-a.

Na sastanku je bilo riječi i o rješavanju problema migrantskih obitelji, a kao poseban problem Sinanoglu je istakla boravak maloljetne djece bez staratelja i rješavanje pravnog statusa migranata u BiH.

Naglasila je da je dobra suradnja UN-a s institucijama izravno nadležnim za probleme migracija, ali da je problem iliegalnih migracija problem cijelog društva te da se mjesečno objavljuju zbirni podaci svih institucija o stanju i kretanju migranata u BiH.

Ministar Bevanda naglasio je da je UN, ali i UNDP, iznimno važan partner i donator u BiH te je zahvalio na potpori koju, putem mnogobrojnih projekata, kontinuirano pruža Bosni i Hercegovini.

Sugovrnici su se složili da će i dalje u fokusu biti regionalni projekti očuvanja mira,  vladavine prava, socijalne uključenosti, ali i gospodarski razvoj i zapošljavanje.  (kraj)