logosrbdeachrvactbosdeac

Ministar Bevanda na godišnjem sastanku Konstituence SB i MMF-a u Splitu

Priopćenje, 9. 6. 2018.godine

Bevanda - de lano MjZamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda sudjelovao je na godišnjem sastanku Konstituence Svjetske banke (SB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji je 9. 6. 2018. godine održan u Splitu u prisustvu  ministara financija i guvernera banaka 15 zemalja, te rukovodstva ovih financijskih institucija.

Uvodne riječi o ekonomskim pitanjima i ciljevima za predstojeće razdoblje  dali su zamjenik predsjedatelja Grupacije Svjetske banke za Europu i Centralnu Aziju Cyril Muller, te izvršni direktori MMF-a i SB-a Anthony de Lannoy  i Frank Heemskerk. 

Ministar Bevanda, koji je guverner BiH u MMF-u, susreo se s Antohnyem de Lannoyom i razgovaro o aktualnom programu MMF-a koji se provodi u BiHte situaciji nakon drugog pregleda Misije MMF-a.

Sugovornici su se složili da reforme moraju biti nastavljene bez obzira na predstojeće izbore i opću političku situaciju u Bosni i Hercegovini.

U razgovoru s de Lannoyom ministar Bevanda naglasio je kako očekuje da će prvenstveno zbog intersa BiH biti usvojene izmjene i dopune Zakona o osiguranju depozita BiH, ali i zbog ispunjavanje preuzetih obveza iz programa MMF-a.

Godišnji sastanak Konstituence SB i MMF-a prilika  je za bilateralne sastanke s ministrima financija Hrvatske, Bugarske, Crne Gore, kao i zvaničnicima međunarodnih financijskih institucija.

Ministri Bevanda i hrvatski ministar financija Zdravko Marić na bilteralnom susretu ocijenili su da su tradicionalno dobri  odnosi u oblasti resora koje oni vode te da treba koristiti svaku priliku da se oni dodatno unaprijede, posebice u oblasti gospodarstva. 

Uz čestitke ministru Mariću na dobro organiziranom sastanku Konstituence Svjetske banke i MMF-a, ministar Bevanda osvrnuo se i na aktualne događaje koji se odnose na otvorena pitanja između dvije zemlje.

Ocijenjeno je da predizborno vrijeme može da otežava i bezazlena pitanja, ali je nužno u svakom trenutku poštivati domaće i međunarodno zakonodavstvo koje je dodatna potpora prijateljskim odnosima dvije susjedne zemlje.

Na sastanku je istaknuto da regionalna suradnja može donijeti mnogo dobrobiti za BiH koja je zakoračila na europski put gdje će joj Hrvatska, koja je članica Europske unije, biti snažna potpora.
 
Sugovornici su se složili da treba nastaviti suradnju u resoru financija jer je ona do sada bila uspješna, te da treba prihvatati i nove trendove o kojima se upravo govorilo na godišnjem sastanku Konstitutivne skupine SB i MMF-a u Splitu.

Sasatanku Konstituence nazočio je i guverener Centrane banke BiH Senad Softić.