logosrbdeachrvactbosdeac

Za izgradnju autocesta 80 milijuna eura

Priopćenje, 5.1.2017.

bevanda 0501MZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i direktor Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ Ian Brown potpisali su danas u Sarajevu ugovor o jamstvu za kredit u vrijednosti od 70 milijuna eura za izgradnju dionice autoceste i dvije petlje na Koridoru Vc.
Potpisan je i ugovor o suglasnosti za uvećanje zajma u vrijednosti od 10 miliona eura na dionici Prnjavor-Doboj.

Ugovor o garanciji za kredit vrijedan 70 milijuna eura odnosi se na izgradnju prve dionice Koridora Vc u Republici Srpskoj, a bit će finasiran i sa 15 milijuna eura granta od EU.
Ministar Bevanda je rekao da će se izgradnjom ovog dijela koridora kroz Republiku Srpsku osigurati kontinuitet izgradnje mreže autocesta i dodao da će biti izgrađene i dvije petlje - Johovac i Rudanka.
"Izgradnja autocesta omogućit će angažiranje domaćih građevinskih firmi, a stvara i uvjete za nova zapošljavanja i ekonomski rast", rekao je Bevanda i naveo da je nakon usvajanja Zakona o trošarinama omogućen nastavak ovog investicionog ciklusa.
EBRD je ovaj kredit odobrio preduzeću "Auto-putevi Republike Srpske" uz garancije BiH i Republike Srpske, rok otplate je 15 godina, uključujući tri godine grejs-perioda, a kamata je šestomjesečni euribor plus jedan posto marže.
Govoreći o ugovoru vrijednom 10 milijuna eura, ministar Bevanda je pojasnio da se on odnosi na finasiranje izgradnje dionice Prnjavor-Doboj, na autocesti Banjaluka-Doboj, odnosno izgradnju dionice autoceste dužine 36,6 kilometara i 22,6 kilometara lokalnih cesta.

Direktor Ureda EBRD-a Jan Braun rekao je da je donošenjem Zakona o trošarinama odblokiran 221 milijuna eura, te da će svi u BiH ove godine moći vidjeti stvarne investicije u transportnom sektoru.
"Sa potpisivanjem ovih ugovora, ukupan iznos investiranja EBRD-a u sektor transporta BiH je više od jedne milijarde eura", rekao je Braun i dodao da će, osim novih radnih mjesta i povećanja ekonomskog rasta, BiH biti povezana sa susjednim zemljama.