logosrbdeachrvactbosdeac

Nastavak aranžmana i reformi teme ministra Bevande i Misije MMF-a

Priopćenje, 9.11.2017.

MMF - Bevanda MZamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda razgovarao je danas s Nadeemom Ilahijem koji predvodi Misiju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) tijekom posjete BiH.

Osnovna tema bila je mogućnost nastavka aranžmana s MMF-om, koji je zaustavljen prije isplate druge tranše jer nisu ispunjeni uvjeti iz Pisma namjere, poput izmjena Zakona o trošarinama u BiH i Zakona o osiguranju depozita.

Ponovo je naglašeno da je nužno prihvatiti reformske zakone koji imaju za cilj otvranje puta za nove investicije, ali i nastavak suradnje s ostalim međunarodnim financijskim institucijama čiji su projekti uvjetovani ovim zakonskim rješenjima.

Na sastanku ministra Bevande s predstavnicima MMF-a naglašeno je da usvajanje proračuna institucija BiH i međunarodnih obveza BiH ide planiranom dinamikom, te će se danas Vijeće ministara izjašnjavati o Dokumentu okvirnog proračuna (DOP), a u narednim danima i o proračunu za iduću godinu.

Ministar Bevanda istaknuo je kako je kreiranje proračuna uvijek praćeno velikim zahtjevima proračunskih korisnika, ali da se Ministarstvo financija i trezora BiH pridržavalo Globalnog fisklanog okvira i Dokumenta okvirnog proračuna, te će institucijama i iduće godine biti na raspolagnju 950 milijuna KM.

Naglašeno je da dodatnih zapošljavanja u institucijama BiH nema bez odluke Vijeća ministara, te da će se ta praksa nastaviti i ubuduće, kao i provođenje mjera štednje u javnoj potrošnji.

Do sada je u okviru aranžmana između BiH i MMF-a isplaćena prva tranša od oko 150 milijuna KM, a ukupna vrijednost kreditnog programa je oko 1,1 milijardu KM.

Sastanku je nazočio i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisco Parodi.