logosrbdeachrvactbosdeac

Za ekološke projekte KfW odobrio kredit i grant sredstva

Priopćenje, 8.11.2017.

potpis - kfw mZemjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i direktor njemačke Razvojne banke KfW u BiH Matthias Shmidt-Rosen potpisali su danas u Sarajevu sporazum o zajmu u iznosu od 60 milijuna eura za izgradnju vjetroparka "Hrgud" u općini Berkovići u Republici Srpskoj te sporazum o dodjeli grant sredstava u iznosu  od 13,5 milijuna eura za projekt prikupljanja i tretman otpadnih voda u Zenici.

Ministar Bevanda  izrazio je zadovoljstvo zbog potpisivanja ova dva važna ugovora te pojasnio da je ugovor o zajmu od 60 milijuna eura namijenjen za izgradnju vjetroparka "Hrgud" 50 kilometara udaljenog od Trebinja. Kako je rekao, radi se o kreditu koji je alociran na RS, a projektom će rukovoditi elektroprivreda tog entiteta.

 

„Rok otplate je 15 godina, s grejs periodom od četiri godine i fiksnom kamatnom stopom“,  dodao je ministar Bevanda.
Izgradnjom vjetroparka "Hrgud RS će dobiti prvi objekt ovog tipa koji će proizvoditi energiju iz obnovljivih izvora.
„Nadam se da će projekt biti realiziran u naredne četiri godine, kako je predviđeno planom, i da će zaživjeti ovakvi vidovi proizvodnje električne energije, jer za to u BiH postoje resursi“, istakao je ministar Bevanda.
Također je naglasio da će se, zahvaljujući sporazumu kojim će Grad Zenica dobiti grant od 13,5 miliona eura za projekt prikupljanja i tretmana otpadnih voda, moći znatno uticati na zaštitu životne sredine i na kvalitet života građana Zenice.
Dodao je da će Grad Zenica, uz spomenuta sredstva, uložiti milijun eura te da je osigurana i podrška u iznosu od 4.750.000 eura od Vlade Švicarske, budući da je za realizaciju cijelog projekta potrebno19,3 milijuna eura.
Direktor njemačke Razvojne banke KfW u BiH Matthias Shmidt-Rosen naglasio je da danas potpisani ugovori predstavljaju prekretnicu djelovanja ove banke i njemačke Vlade u BiH.

„Postrojenje za prikupljanje i tretman otpadnih voda u Zenici značajno će doprinijeti zaštiti okoliša, kao i izvora vode na području cijele BiH, dok je vjetropark "Hrgud" prvi te vrste u RS-u“,  kazao je Shmidt- Rozen.
Dodao je da je ovo jako dobar trenutak za potpisivanje sporazuma za vjetropark "Hrgud" jer se u Bonu trenutno održava UN-ova Globalna konferencija o klimatskim promjenama te da se radi o dobrom primjeru kako globalni sporazumi rezultiraju konkretnim projektima na terenu.