logosrbdeachrvactbosdeac

Bevanda i De Lannoy razgovarali o nastavku suradnje s MMF-om

Priopćenje, 19.9.2017. godine

20170919 mZamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda razgovarao je danas s izvršnim direktorom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Anthoneyem de Lannoyem o nastavku suradnje s ovom financijskom institucijom.

 

Sugovornici su analizirali stanje u vezi s ispunjenjem uvjeta iz Pisma namjere s MMF-om te je konstatirano da izmjene i dopune zakona o trošarinama i osiguranju depozita nisu dobile potporu u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Ministar Bevanda istaknuo je da ovakva situacija utječe na investicijske procese jer zakonske izmjene u oblasti trošarina imaju izravan utjecaj na dalji angažman međunrodnih kreditora, posebice u oblasti cestovne infrastrukture.

Na sastanku je istaknuto da je nužno uložiti napore kako bi se prevazišle politčke razlike u ispunjavanju uvjeta MMF-a na koje se BiH obvezala potpisujući Pismo namjere.

Tijekom ovog susreta govorilo se o aktualnim događajima uoči godišnjeg sastanka MMF-a i Svjetske banke u Washingtonu te aktivnostima u Ministarstvu financija i trezora BiH u vezi s usvajanjem proračuna za iduću godinu, što je uvjetovano prethodnim dogovorom i usvajanjem Globalnog fisklanog okvira.

Prošireni kreditni aranžman između BiH i MMF-a zaključen je rujnu 2016. godine na iznos 550 milijuna eura, a povlačenje druge tranše kredita od oko 155 milijuna KM stopirano je zbog neispunjenja prethodnih mjera definiranih Pismom namjere.