logosrbdeachrvactbosdeac

Za dionicu autoceste Poprikuša – Medakovo 340 milijuna eura od EIB-a

Priopćenje, 29.12.2020.

bevandaMZamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas s predstavnicima Europske investicijske banke (EIB) Mateom Rivellinijem i Jacopom Lensi Orlandom ugovor o zajmu u vrijednosti 340 milijuna eura namjenjenih za izgradnju autoceste na dionici Poprikuše - Medakovo na Koridoru Vc.

Nakon potpisivanja sporazuma ministar Bevanda  naglasio je važnost ovog ugovora ne samo za područje Federacije BiH, već i njegov državni i regionalni značaj u izgradnji moderne infrastrukture, povećanja sigurnost i kapaciteta autoceste.

“Svaki projekt koji se odnosi na izgradnju autoceste na Koridoru Vc je iznimno važan, a svaki kilometar je naš novi korak ka Europi. Zato ovaj ugovor, osim financijske vrijednosti, ima pozitivan efekt za naše  građane koji će zahvaljujući ovim sredstvima imati 35 kilometara nove autoceste na dionici Poprikuše – Meda kovo”, istaknuo je minister Bevanda.

Dodao je da je ovo značajan ugovor i za građevinske kompanije i njihov angažman na dionici  dugoj oko 35 kilometara na autocesti Panevropskog Koridora Vc koji povezuje Mađarsku i istočnu Hrvatsku s Bosnom i Hercegovinom i Jadranskim morem.

Prema riječima ministra Bevande ukupna vrijednost projekta na ovom dijelu Koridora Vc procijenjena je na 391 milijun eura od čega je  340 milijuna eura kredit EIB-a, a  iz vlastitih sredstava i drugih izvora bit će osigurano 51 milijun eura.
„Alokacija kredita je na Federaciji BiH, a implementator Projekta je JP „Autoceste Federacije BiH.
Uvjeti kredita su povoljni uz rok otplate 25 godina, uključujući greis period od šest godina.“, istaknuo je ministar Bevanda.

On se zahvalio predstavnicima EIB-a, ali i Delegaciji EU u BiH koji su surađivali na ovom projektu tjekom pregovora i ostalih procedura kako bi se na zajedničko zadovoljstvo postigli najbolji uvjeti za financiranje izgradnje još jedne važne dionice autoceste na koridoru Vc.

Zbog primjene epidemioloških mjera uslijed pandemije virusa COVID -19 ovaj ugovor potpisan je korespodentno bez uobičajenih ceremonija.