logosrbdeachrvdeacbosact

Vijesti

Select a news topic from the list below, then select a news article to read.

Finansiranje projekata -10. sjednica VMBiH

Saopćenja ( 14.05.2007 )

 

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za zaključivanje Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Norveške o finansiranju projekta u korist pravosuđa i/ili sudova i tužilaštava u Bosni i Hercegovini. Predlagač, Ministarstvo finansija i trezora, uputit će Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, uz prijedlog da se za potpisnika odredi predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Branko Perić.
              


Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za zaključivanje Dodatka II na Finansijski i projektni sporazum zaključen 3.4.2002. godine – Rehabilitacija vodosnabdijevanja grada Kaknja. Predlagač, Ministarstvo finansija i trezora, uputit će Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za potpisnika je predložen ministar Dragan Vrankić.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za zaključivanje Sporazuma o izmjenama Sporazuma o razvojnom kreditu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne asocijacije za razvoj IDA Projekt razvoja i zaštite šuma – dodatno finansiranje. Predlagač, Ministarstvo finansija i trezora, dostavit će Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za potpisnika je predložen ministar Dragan Vrankić.

Vijeće ministara BiH usvojilo je informaciju Ministarstva finansija i trezora o realizaciji ugovorenih aktivnosti na izgradnji kompleksa Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, s predloženim zaključkom. Zaduženo je Ministarstvo finansija i trezora da zatraži od Vlade Kantona Sarajevo da realizira radove, odnosno obaveze proistekle iz Ugovora o uređenju gradskog građevinskog zemljišta radi izgradnje ambasade SAD-a u BiH, kako bi Bosna i Hercegovina ispoštovala  odredbe međunarodnog Ugovora koji je potpisala sa SAD-om. 

U Bihaću svečano otvoren most Kralje-Vrkašić

Saopćenja   04.05.2007.

 

 Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija BiH Dragan Vrankić i načelnik Općine Bihać Hamdija Lipovača   danas su pred mnogobrojnim građanima Bihaća, te predstavnicima javnog i političkog života, kako općine, tako i kantona, svečano pustili u promet most preko rijeke Une, koji spaja naselja Kralje i Vrkašić.

 Ministar Vrankić kazao je ovom prigodom   da je Bihać oduvijek krasio suživot, te da će ovaj most još više povezati ljude. Dodao da je realizacija ovog značajnog projekta uspješno okončana, zahvaljujući prvenstveno dobroj suradnji Općine i Federalne vlade, te da se i u narednom periodu treba nastaviti u tom pravcu.

 Izgradnja mosta je počela u junu prošle godine, a uloženo je ukupno 1.500.000 KM, od čega je Vlada Federacije BiH osigurala 800.000, a Općina Bihać 700.000 KM. Most je dugačak 120 metara, a na njegovu izgradnju čekalo se 20 godina.

Kreditni aranžmani s CEB-om-8. sjednica VMBiH

Saopćenja ( 26.04.2007 )

 

Vijeće ministara BiH dalo je saglasnost Raiffeisen Leasing d.o.o. Sarajevo da zaključi kreditni sporazuma sa Razvojnom bankom Vijeća Evrope u iznosu od minimalno 20 miliona eura na period od 10 do 15 godina radi odobravanja kredita malim i srednjim preduzećima kojima se doprinosi održavanju postojećeg nivoa zaposlenosti i kreiranja novih radnih mjesta. Ministarstvo finansija i trezora obavijestit će o ovom zaključku Raiffesein Leasing d.o.o. Sarajevo. Ovaj zaključak stupa na snagu danom donošenja.
             


Vijeće ministara BiH dalo je saglasnost Raiffeisen bank dd Bosna i Hercegovina da zaključi kreditni ugovor sa Razvojnom bankom Vijeća Evrope u iznosu od 30 miliona eura za finansiranje multiprojektnog programa «Kreiranje i očuvanje održivih poslova» za mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini. Ministarstvo finansija i trezora o ovom zaključku obavijestit će Raiffeisen bank dd BiH. Ovaj zaključak stupa na snagu danom donošenja.

Ministar Vrankić razgovarao s turskim ambasadorom BiH Tulunom

Saopćenja ( 03.05.2007 )

   

- Cilj Bosne i Hercegovine je savremena, politički stabilna i ekonomski razvijena država, koja će u potpunosti, biti integrirana u evropsko-atlantske asocijacije, kazao je ministar finansija i trezora BiH i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Dragan Vrankić u razgovoru s ambasadorom Republike Turske u BiH Bulentom Tulunom u Sarajevu.

Turski ambasador Tulun istakao je kako „navedeni smjer Bosne i Hercegovine njegova zemlja snažno podupire kao i tranzicijske procese kroz koje na tom putu prolazi“.

Osvrnuvši se na dosadašnje odnose dviju država zajednički je konstatirano kako su svestrani, iznimno dobri i prijateljski s otvorenim mogućnostima za unapređenje osobito u ekonomiji. S tim u vezi iskazan je obostrani interes za intenziviranje saradnje na privrednom planu, što podrazumijeva povećanje trgovinske razmjene kao i stvaranje povoljnih uvjeta u BiH za ino ulagače.

Jednodušno je kazano kako Bosna i Hercegovina jeste malo tržište ali nerizično, kurentno i perspektivno te da je za privlačenje stranih investitora potrebno ukloniti određene administrativne zapreke.

O imenovanju Kasumovića za člana UOUIO-5. sjednica VMBiH

Saopćenja ( 04.04.2007 )

 

Vijeće ministara BiH nije se izjašnjavalo o imenovanju zamjenika ministra finansija i trezora BiH Fuada Kasumovića za člana Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine. Zaključeno je da se zatraži mišljenje Centralne izborne komisije BiH, kako bi se razriješilo pitanje eventualnog postojanja sukoba interesa, a nakon što je Ured visokog predstavnika u BiH pismom ukazao na postojanje takve mogućnosti.