logosrbdeachrvdeacbosact

Vijesti

Select a news topic from the list below, then select a news article to read.

Potpisan ugovor o grantu EU za izgradnju petlji Johovac i Rudanka

Saopštenje, 1.8.2019.

Bevanda-EBRDm

Ministar finansija i trezora BiH i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda i direktor Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Ian Brown potpisali su danas u Sarajevu Sporazum između BiH i EBRD-a o dodjeli bespovratnih sredstava u vrijednosti 12,9 miliona eura za sufinansiranje nove dionice Koridora Vc između Johovca i Rudanke kod Doboja.
Ministar Bevanda je u obraćanju medijima objasnio da je ovaj grant odobrila EU kroz Okvir za ulaganja u Zapadni Balkan i da će sredstva kojima će upravljati EBRD pomoći Javnom preduzeću "Autoputevi Republike Srpske" u nastavku izgradnje autoputa na Koridoru Vc. Uz dvije petlje, bit će izgrađeni i dionica autoputa u dužini od šest kilometara, prilazni put s dvije trake i dio prelaza preko rijeke Bosne.

Opširnije...

Konkretna saradnja s MMF-om čeka novu vlast

Sarajevo, 11.6.2019.

BevandaMMFmalaZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas delegaciju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) predvođenu šefom Misije za BiH Martinom Petrijem.

Na sastanku je kostatovano da je formiranje vlasti i dalje prioritetna tema u BiH, ali i preduslov da se nastavi provođenje reformi planiranih kroz aranžman s MMF-om.

Opširnije...

Ministar Bevanda i predsjednik EBRD-a Chakrabarti potpisali ugovor vrijedan 210 milona eura

Saopštenje, 9.5.2019.


IMG 0567 MZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti potpisali su danas ugovor o finansiranju izgradnje još jedne dionice Koridora Vc.

Potpisani ugovor vrijedi 210 miliona eura, omogućiće izgradnju novih 14 kilometara autoputa. Dionica započinje na mostu preko rijeke Bosne u RS na sjeveru, a nastavlja se prema jugu i zaobilazi Doboj. Rok otplate kredita je 15 godina, uključujući 3 godine grace perioda.

Opširnije...

Održan sastanak Foruma za koordinaciju donatora u BiH

Saopćenje, 06.06.2019. godine

dcf0606foto malaRedovni sastanak Foruma za koordinaciju donatora (DCF) održan je danas u Sarajevu u organizaciji Sektora za financijsko planiranje razvoja i koordinaciju međunarodne ekonomske pomoći Ministarstva finansija BiH i trezora uz supredsjedavanje Ujedinjenih nacije (UN) u Bosni i Hercegovini.

Rezidentna koordinatorica UN-a u BiH Sezin Sinanoglu uz podršku tima UN-a predstavila je ključne aspekte tekuće reforme Razvojnog sistema UN-a što je razvilo diskusiju o tome na koji način ova reforma utiče na partnerstva s nacionalnim i međunarodnim akterima u BiH.

Opširnije...

Ministri finansija Bevanda i Marić zadovoljni saradnjom

Saopštenje, 8.5.2019.

20190508 mZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas ministra finansija Republike Hrvatske Zdravka Marića s kojim je razgovarao o aktuelnim ekonomskim temama i stvaranju uslova za bolje poslovanje privrednika.

Na sastanku dvojice ministara govorilo se o kontinuiranoj saradnji susjednih država iz perspektive resora finansija i izazova s kojima se susreću zemlje Europske unije i one koje teže da postanu dijelom te porodice, poput Bosne i Herecegovine.

Opširnije...