logosrbdeachrvdeacbosact

Vijesti

Select a news topic from the list below, then select a news article to read.

Ambasador Japana u nastupnoj posjeti kod ministra Bevande

Saopćenje, 22.5.2018.

20180522 mZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas u nastupnu posjetu ambasadora Japana u BiH Hideyukija Sakamota.

Tokom sastanka naglašeno je da Japan i BiH njeguju prijateljske odnose te da su značajne japanske donacije u mnogobrojnim projektima u BiH.  

Ministar Bevanda poželio je ambasadoru Japana uspješan rad u njegovoj diplomatskoj misiji u BiH te izrazio očekivanja da će tokom njegovog manadata biti više investicija i privredne saradnje.

Opširnije...

Izborna godina ne smije zaustaviti reforme

Saopćenje, 9. 5. 2018.

mmf - bevanda 0905MZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda razgovarao je danas s Nadeemom Ilahijem, šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji boravi u BiH u okviru drugog pregleda Proširenog aranžmana između BiH i MMF-a.

Ministar Bevanda upoznao je predstavnike MMF-a s aktivnostima koje se provode na nivou BiH kako bi se ispunile preuzete obaveze iz Pisma namjere.

Opširnije...

Ambasador Wigemark uručio ministru Bevandi izvještaj EK o BiH

Saopćenje, 18.4.2018.

20180418 mŠef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark zvanično je danas uručio zamjeniku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministru finansija i trezora Vjekoslavu Bevandi Izvještaj o BiH u okviru paketa proširenja Evropske komisije.

Ministar Bevanda naglasio je da ovaj izvještaj pokazuje kako su institucije Evropske unije uz BiH, ali da su ključne odluke ipak na domaćim vlastima.

"Za mene osobno, i politiku koju provodim, Evropska unija nema alternativu i naš put vodi samo u tom smjeru. Mi moramo ići putem koji vodi ka Briselu, a načelno su svi iskazali opredjeljenje za to", kazao je ministar Bevanda.

 

Opširnije...

Dodatno unaprijediti ekonomsku saradnju BiH i Francuske

Saopćenje, 25.4.2018.

Bevanda - RusoMZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas ambasadora Republike Francuske u BiH Guillaume Roussona s kojim je, između ostalog, razgovarao o poboljšanju ekonomske saradnje.

Tokom sastanka naglašeno je da Francuska i BiH u posljednje vrijeme imaju pozitivne trendove u trgovinskoj razmjeni, ali da još ima mnogo prostora da se ovaj vid saradnje unaprijedi.

Opširnije...

Kina donira 2,6 milioa eura za BiH

Saopćenje, 20.3.2018.

20180320 mZamjenik predsjedavjućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas s kineskom abasadoricom u BiH Čen Bo Sporazum o grantu Kine od 20 miliona juana, odnosno 2,6 miliona eura.

Ministar Bevanda je, nakon potpisivanja Sporazuma, izjavio da je ovim osiguran značajan grant za Bosnu i Herecegovinu čiju namjenu će odrediti Vijeće ministara.

Opširnije...