logosrbdeachrvdeacbosact

Vijesti

Select a news topic from the list below, then select a news article to read.

Ambasador Wigemark uručio ministru Bevandi izvještaj EK o BiH

Saopćenje, 18.4.2018.

20180418 mŠef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark zvanično je danas uručio zamjeniku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministru finansija i trezora Vjekoslavu Bevandi Izvještaj o BiH u okviru paketa proširenja Evropske komisije.

Ministar Bevanda naglasio je da ovaj izvještaj pokazuje kako su institucije Evropske unije uz BiH, ali da su ključne odluke ipak na domaćim vlastima.

"Za mene osobno, i politiku koju provodim, Evropska unija nema alternativu i naš put vodi samo u tom smjeru. Mi moramo ići putem koji vodi ka Briselu, a načelno su svi iskazali opredjeljenje za to", kazao je ministar Bevanda.

 

Opširnije...

Kina donira 2,6 milioa eura za BiH

Saopćenje, 20.3.2018.

20180320 mZamjenik predsjedavjućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas s kineskom abasadoricom u BiH Čen Bo Sporazum o grantu Kine od 20 miliona juana, odnosno 2,6 miliona eura.

Ministar Bevanda je, nakon potpisivanja Sporazuma, izjavio da je ovim osiguran značajan grant za Bosnu i Herecegovinu čiju namjenu će odrediti Vijeće ministara.

Opširnije...

Nastavak reformi teme razgovora ministra Bevande i Nadeema Ilahija

 Saopćenje, 12.3.2018.

20180313mZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda razgovarao je danas sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Nadeemom Ilahijem koji od prošle sedmice boravi u Bosni i Hercegovini.

Tokom razgovora zaključeno je da je dobro što su ispunjeni osnovni uvjeti kako bi bio nastavljen program s MMF-om i uplaćena druga tranša entitetima, te da je nužno nastaviti s provođenjem reformi kako bi se ispunile odrednice iz Pisma namjere.

Opširnije...

Grant od 6,8 miliona eura za most u Gradišci

Saopćenje, 13.3.2018.

potpisivanje ugovora most gradiskaMZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bavanda poptpisao je danas u Banjoj Luci ugovor o finansiranju za dionicu Banja Luka – Doboj B vrijedan 47 miliona eura i ugovor o investicijskom grantu Evropske unije za izgradnju prekograničnog mosta u Gradišci u vrijednosti  6,8 miliona eura. Ugovor o investicijskom grantu ministar Bevanda potpisao je sa šefom Odjeljenja za kreditno poslovanje Evropske investicijske banke (EIB) za Sloveniju, Hrvatsku i zapadni Balkan Mateom Rivelinijem, dok su ugovor o fiansiranju potpisali,  osim Rivelinija i Bevande, ministar finansija RS Zoran Tegeltija i izvršni direktor za finansijske poslove JP “Autoputevi Republike Srpske” Marko Mitrović.

Opširnije...

Ne smiju biti ugroženi milionski projekti KfW-a

Saoopćenje, 7.3.2018.

kfw - mft - fotoMZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda organizovao je sastanak s direktorom njemačke Razvojne banke KfW u BiH Matthiasom Shmidt-Rosenom i suradnicima kako bi otklonili probleme i spriječili obustavu milionskih projekata u BiH koje finansira njemačka Vlada.
Ministar Bevanda naglasio je da je saradnja Ministarstva finansija i trezora BiH s KfW-om i njemačkom Vladom dugogodišnja, izuzetno značajna i uspješna jer se trenutno realizira osam projekata ukupne vrijednosti 336 miliona eura.

Opširnije...