logosrbdeachrvdeacbosact

Vijesti

Select a news topic from the list below, then select a news article to read.

Za autoceste još 180 miliona eura od EBRD-a

 Saopćenje, 13.9.2018. godine

ugovor - ebrd - ivan mZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BIH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktorica Odjela za transport Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Sue Berrett potpisali su ugovor o zajmu u vrijednosti 180 miliona eura za izgradnju dvije dionice autoceste i tunela Ivan na Koridoru 5c.
Projekat se sastoji od izgradnje dionica autocesta po međunarodnim standardima između Poprikuše i Nemile i između petlje Mostar Jug i tunela Kvanj, te tunela Ivan.

Opširnije...

Za izgradnju dionice na Koridru 5C 47,7 miliona eura

Saopćenje, 30.8.2018.

ofid - foto 3008MNZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i generalni direktor Opek fonda za međunarodni razvoj /OFID/ Suleiman Jasir Al-Herbish potpisali su danas u Sarajevu sporazum o zajmu za izgradnju dionice od Nemile do Donje Gračanice na Koridoru "5C u vrijednosti 47,6 miliona eura.Osim sporazuma o finansiranju, generalni direktor Al-Herbish potpisao je s predsjednikom Federacije BiH Marinkom Čavarom projektni sporazum u vezi s izgradnjom ove dionice. 

Opširnije...

Saudijski kredit za bolnice i općinu Satri Grad

Saopćenje, 25. 7. 2018.

saudisjki fond mZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i zamjenik predsjednika Saudijskog fonda za razvoj Yousef bin Ibrahim Al-Bassam potpisali su danas kreditnne sporazume za obnovu i opremanje bolnica u Konjicu i Mostaru, te nekoliko projekata na području sarajevske općine Stari Grad.

Kako je naglasio ministar Bevanda, zahvaljujući ovom kreditu Saudijskog fonda u ukupnom iznosu 32,4 miliona KM bit će obnovljena zgrada, laboratorij i nabavljena oprema  u Kantonalnoj bolnici „Safet Mujić“ za šta će biti izdvojeno  9,7 miliona KM.

Opširnije...

Za projekat u Zenici 4,75 miliona eura

Saopćenje, 31.7.2018.

20180731 mZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas sporazume o finansiranju s direktorom Ureda KfW-a u Sarajevu Matthiasom Schmidt-Rosenom i ambasadoricom Švicarske u BiH Andreom Rauber-Saxer, te gradonačelnikom Zenice Fuadom Kasumovićem kojim je odobrena donacija od 4,75 miliona eura za rješavanje problema otpadnih voda u Zenici.
Kako je ministar Bevanda naglasio ovi sporazumi omogućavaju da Vlada Švicarske donacijom od 4,75 miliona eura finansira realizaciju Projekta prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda u Zenici.

Opširnije...

Ministar Vjekoslav Bevanda na sijednici Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje EU

Saopćenje, 13.7.2018.

brisel---sjednicaZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda učestvovao je danas u okviru delegacije BiH na sjednici Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između Evropske unije i BiH.
Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje između EU i BiH razmatralo je danas napredak ostvaren u pretpristupnom procesu, naročito u svjetlu izvještaja Evropske komisije za ovu godinu i odgovora na Upitnik EU.

Opširnije...