logosrbdeachrvdeacbosact

Vijesti

Select a news topic from the list below, then select a news article to read.

Za projekat u Zenici 4,75 miliona eura

Saopćenje, 31.7.2018.

20180731 mZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas sporazume o finansiranju s direktorom Ureda KfW-a u Sarajevu Matthiasom Schmidt-Rosenom i ambasadoricom Švicarske u BiH Andreom Rauber-Saxer, te gradonačelnikom Zenice Fuadom Kasumovićem kojim je odobrena donacija od 4,75 miliona eura za rješavanje problema otpadnih voda u Zenici.
Kako je ministar Bevanda naglasio ovi sporazumi omogućavaju da Vlada Švicarske donacijom od 4,75 miliona eura finansira realizaciju Projekta prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda u Zenici.

Opširnije...

Saudijski kredit za bolnice i općinu Satri Grad

Saopćenje, 25. 7. 2018.

saudisjki fond mZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i zamjenik predsjednika Saudijskog fonda za razvoj Yousef bin Ibrahim Al-Bassam potpisali su danas kreditnne sporazume za obnovu i opremanje bolnica u Konjicu i Mostaru, te nekoliko projekata na području sarajevske općine Stari Grad.

Kako je naglasio ministar Bevanda, zahvaljujući ovom kreditu Saudijskog fonda u ukupnom iznosu 32,4 miliona KM bit će obnovljena zgrada, laboratorij i nabavljena oprema  u Kantonalnoj bolnici „Safet Mujić“ za šta će biti izdvojeno  9,7 miliona KM.

Opširnije...

Za Bolnicu Zenica kredit od 10 miliona eura

Saopćenje, 27. 6. 2018.

20180627 mZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktor Ureda  Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ u BiH Ian Brown potpisali su danas u Sarajevu sporazum o kreditu za projekat poboljšanja energetske efikasnosti u Bolnici Zenica u vrijednosti od 10.000.000 eura.

Uz ovaj kreditni aranžman  potpisan je i sporazum o investicijskom grantu EU u iznosu od 1.000.000 eura.

 

Opširnije...

Ministar Vjekoslav Bevanda na sijednici Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje EU

Saopćenje, 13.7.2018.

brisel---sjednicaZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda učestvovao je danas u okviru delegacije BiH na sjednici Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između Evropske unije i BiH.
Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje između EU i BiH razmatralo je danas napredak ostvaren u pretpristupnom procesu, naročito u svjetlu izvještaja Evropske komisije za ovu godinu i odgovora na Upitnik EU.

Opširnije...

Ministar Bevanda na godišnjem sastanku Konstituence SB i MMF-a u Splitu

Saopćenje, 9. 6. 2018.godine

Bevanda - de lano MjZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda učestvovao je na godišnjem sastanku Konstituence Svjetske banke (SB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji je 9. 6. 2018. godine održan u Splitu u prisustvu  ministara finansija i guvernera banaka 15 zemalja, te rukovodstva ovih finansijskih institucija.

Uvodne riječi o ekonomskim pitanjima i ciljevima za predstojeći period  dali su zamjenik predsjedavajućeg Grupacije Svjetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Cyril Muller, te izvršni direktori MMF-a i SB-a Anthony de Lannoy  i Frank Heemskerk.

Sagovornici su se složili da reforme moraju biti nastavljene bez obzira na predstojeće izbore i opću političku situaciju u Bosni i Hercegovini.

Opširnije...