logosrbdeachrvdeacbosact

Vijesti

Select a news topic from the list below, then select a news article to read.

Otkloniti poteškoće u provedbi projekata KfW-a

Saopćenje, 24.10.2018.

foto kfw 2410MZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas delegaciju Njemačke razvojne banke (KfW) koju je predvodio  novoimenovani direktor za enregetski sektor za Jugositočnu Evropu Pablo Obrador.

Osim nastupne posjete, sastanak je iskorišten za razgovor o aktuelnim problemima u provedbi nekih projekata u Federaciji BiH te je na sastanku učestovala i federalna ministrica finansija Jelka Milićević sa suradnicima.

Opširnije...

Snažna podrška EU jačanju internih kontrola u javnom sektoru u Bosni i Hercegovini

Saopćenje, 03.10. 2018.

Projekt sastanakMPovodom početka realizacije Projekta jačanja internih finansijskih kontrola (PIFC) u javnom sektoru u Bosni i Hercegovini, koji finansira Evropska komisija iz komponente IPA II, direktor Centralne harmonizacijske jedinice Ministarstva finansija i trezora BiH Ranko Šakota  razgovarao je s predstavnikom firme koja će ralizirati Projekt, s vođom Projekta i ekspertima.
Korisnici Projekta, koji je vrijedan dva miliona eura i koji će trajati 24 mjeseca, jesu centralne harmonizacijske jedinice na nivou Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine i institucije Brčko distrikta.

Opširnije...

Za autoceste još 180 miliona eura od EBRD-a

 Saopćenje, 13.9.2018. godine

ugovor - ebrd - ivan mZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BIH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktorica Odjela za transport Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Sue Berrett potpisali su ugovor o zajmu u vrijednosti 180 miliona eura za izgradnju dvije dionice autoceste i tunela Ivan na Koridoru 5c.
Projekat se sastoji od izgradnje dionica autocesta po međunarodnim standardima između Poprikuše i Nemile i između petlje Mostar Jug i tunela Kvanj, te tunela Ivan.

Opširnije...

Novi šef Misije MMF-a u nastupnoj posjeti kod ministra Bevande

Sarajevo, 18.9.2018.

20180918 mZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas u nastupnu posjetu novoimenovanog šefa Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za BiH Martina Petrija s kojim je razgovarao o budućoj saradnji.

Prvom sastanku Petrija u Vijeću ministara BiH prisustvovao je i njegov prethodnik Nadeem Ilahi kojem je ministar Bevanda zahvalio na dobroj saradnji i iskrenom odnosu i poželio uspjeh u budućem radu.  

Opširnije...

Za izgradnju dionice na Koridru 5C 47,7 miliona eura

Saopćenje, 30.8.2018.

ofid - foto 3008MNZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i generalni direktor Opek fonda za međunarodni razvoj /OFID/ Suleiman Jasir Al-Herbish potpisali su danas u Sarajevu sporazum o zajmu za izgradnju dionice od Nemile do Donje Gračanice na Koridoru "5C u vrijednosti 47,6 miliona eura.Osim sporazuma o finansiranju, generalni direktor Al-Herbish potpisao je s predsjednikom Federacije BiH Marinkom Čavarom projektni sporazum u vezi s izgradnjom ove dionice. 

Opširnije...